PREDSJEDNIK RS DODIK/Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu, u Mostar nisam došao zbog…

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

Mostarski sajam ima veliki značaj i uvijek sam cijenio trud, kao i osobni integritet, koji u ovaj događaj godinama ulaže Dragan Čović. I to ništa nije sporno, napisao je danas na Twitteru predsjednik RS Milorad Dodik.

No onda je pojasnio razlog zbog kojega se danas nije pojavio na otvaranju Sajma gospodarstva u Mostaru.

-Međutim, kada sam vidio da trebam sjediti za stolom s Christianom Schmidtom , onda nisam htio kvariti idilu o kojoj Konaković govori i rmetiti osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana, napisao je Dodik.

Napisao je i što zamjera predsjedniku NiP-a i ministru vanjskih poslova BiH, Elmedinu Konakoviću.

-Sve drugo je izvan tog – uspješna usuglašenost o kojoj je govorio Konaković, koji kaže da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će BiH glasovati u Vijeću Europe o takozvanom Kosovu, ili kako će se glasovati u UN-u bez konzultacija s Predsjedništvom BiH, napisao je Dodik te poručio da to nije dogovor, već kršenje dogovora.

Osvrnuo se i na pitanje izgradnje plinovoda Srbija – Bih.

-Priča o plinovodu iz Srbije traje već 15 godina i znamo da razina BiH treba dati formalnu suglasnost za dodirnu točku. Konaković pojašnjava da je to voluntarizam Republike Srpske, što nije točno u pogledu voluntarizma. Svih ovih godina pokušavali smo da se dobije formalna suglasnost za plinovod i dalje ne razumijemo zašto ne može. Po tom pitanju isto je bilo još od Zlatka Lagumdžije pa do danas, kaže Dodik.

Na zadnjem radnom sastanku s predstavnicima “trojke” rečeno je, kako piše Dodik, da razvojni projekti neće biti zaustavljani.

-A jedan od razloga zašto nije održana posljednja sjednica Vijeća ministara je upravo točka dnevnog reda o plinovodu. Onda se nakon toga dodaju druge točke dnevnog reda, a ta konekcija izostavi. To nije dogovor i ne može biti, rekao je Dodik.

On kaže da sada ide uvjetovanje s Južnom interkonekcijom.

-Ali, mi nemamo ništa protiv stavljanja te južne konekcije na dnevni red sjednice Vijeća ministra, rekao je Dodik.

Što se tiče zakona o vanjskim poslovima, BiH ga, kako dodje Dodik, nikad nije imala i o tome se treba dogovarati.

-Konaković spominje i zakon o VSTV, koji je problematičan i on predstavalja jedan od prijedloga Europske komisije iz 14 prioriteta. Ali kako to da se iz prioriteta izdvaja samo ono što odgovara Bošnjacima ili tko je taj koji kaže što je to što je bitnije od drugog iz tih prioriteta?, pita se Dodik.

Izdvojio je i nešto pozitivno s danasnjeg događaja u Mostaru.

-Ono što se danas moglo vidjeti , Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjet ćemo, napisao je Dodik.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)