VRO BLJESAK/VIDEO 32 sata za povijest: U 5:30 počela je akcija koja će Hrvatima donijeti nadu

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

U operaciji Bljesak oslobođena je zapadna Slavonija, a bila je pokazatelj da je hrvatska vojska spremna, nakon četiri godine, zaustaviti krvavi rat.

U akciju Bljesak krenule su četiri profesionalne brigade te niz specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi. Ukupno, oko 7200 vojnika i policajaca. Kako piše časopis Vojna povijest, sve je krenulo snažnom topničkom vatrom uz pomoć aviona i helikoptera. Glavni smjer napada krenuo je iz smjera Novske i Nove Gradiške. Zapovjednik smjera Novska bio je general – bojnik Ivan Basarac, dok je zapovjednik smjera Nova Gradiška bio general – pukovnik Petar Stipetić. Krajnji cilj akcije bio je ulazak u Okučane, središte pobune na zapadnoslavonskom području. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i prugom prema istočnoj Slavoniji.

 

U akciji su poginula 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Srpska odmazda nakon uspješne hrvatske akcije bila je krvava: 2. i 3. svibnja raketirali su Zagreb. U glavnom gradu tom prilikom poginulo je petero civila, a preko 200 ih je ranjeno. Hrvatima je Bljesak donio nadu da bi kraj rata mogao biti blizu. Pokazalo da je Hrvatska vojska spremna za oslobađanje ostalih okupiranih područja.

Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. Ali i uvod u još jednu pobjedu – Oluju kojom će za nešto više od tri mjeseca poslije konačno završiti krvavi Domovinski rat.

 

Večernji list/  https://www.vecernji.ba//Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)