Pobuna u FUP-u, predsjednik Povjerenstva promaknuo sina

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Na posljednjem natječaju za promaknuća u Federalnoj upravi policije (FUP) za inspektora istražitelja za imovinske delikte u Detašmanu Sarajevo za područje Sarajevske i Bosansko-podrinjske županije imenovan je Kerim Hujdurović, piše Večernji list BiH. Ovaj mlađi policijski dužnosnik tu je postavljen na posljednjem natječaju nakon kojega je počela prava pobuna u toj policijskoj agenciji u kojoj je ponovno teško narušena nacionalna struktura u korist Bošnjaka, čiji je politički dužnosnici doslovno pretvaraju u jednonacionalnu, spremajući se očito i za drukčije scenarije.

Popis pučanstva 1991.

Možda bi sve bilo i “zakonito”, a nije jer postoje jasne odredbe u Zakonu o policijskim službenicima o potrebi očuvanja strukture zaposlenih prema popisu pučanstva iz 1991. godine, da Kerim Hujdurović nije sin policijskog inspektora koji je bio na čelu Povjerenstva koje je provodilo posljednji natječaj. Doduše, Mustafa Hujdurović se isključio prilikom glasovanja o promaknuću Hujdurovića mlađeg, no na kraju je ipak stavio potpis na imenovanje svih inspektora. Uključujući i sinovljevo. Riječ je o klasičnom – školskom primjeru sukoba interesa. – Sukob interesa postoji u situacijama u kojima izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih dužnosti i savjetnici imaju privatni interes koji utječe ili može utjecati na zakonitost, otvorenost, objektivnost i nepristranost u obnašanju dužnosti – stoji u Zakonu o sukobu interesa. A Hujdurović ima najizravniju – obiteljsku vezu koja ge automatski eliminira. No, iako je to znao aktualni vršitelj dužnosti ravnatelja Federalne uprave policije Ensad Korman, odobrio je takvo povjerenstvo. Koje je, naravno, po želji bošnjačke politike i javnosti, bilo isključivo jednonacionalno kako slučajno što ne bi pošlo po zlu. Uz Hujdurovića, tamo su bili i Ibro Bešlija te Vahidin Munjić. Da slučajno stvari u drugome stupnju ne bi iskliznule izvan nadzora, ponovno se istaknuo Korman koji je imenovao Policijski odbor Federacije BiH etnički očišćen od nebošnjaka. Tom se tijelu svi nezadovoljni mogu žaliti osam dana nakon objavljivanja popisa. A u njemu se nalaze također trojica Bošnjaka – Nurudin Hafizović, Enes Zeljković i Jasmin Bolić. Ne očekuje se da će biti bitno drukčija situacija nakon što se okonča i drugostupanjski postupak jer očito Korman ima blagoslov cijele bošnjačke politike. A za to se pobrinuo tako što je pozicionirao kadrove koji su istodobno bliski vodećoj bošnjačkoj Stranci demokratske akcije, ali i drugim političkim opcijama.

Prijavili ga za izbore

Jedan od tako nagrađenih je i “umalo” kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Nermin Šehović koji je promaknut za glavnog inspektora. O njemu kolege nisu imali riječi hvale, ali je zato u uredu ravnatelja FUP-a popunio sve bošnjačke kvote. Nakon što ga je Stranka za BiH kandidirala za člana Predsjedništva, on se ipak povukao, a status te kandidature, kao i sukoba interesa nikada do kraja nije rasvijetljen. Još jedan policajac blizak tim strankama – Mirsad Bajraktarević, inače rođak supruge potpredsjednika FBiH Refika Lende, postavljen je za šefa Terenskoga ureda ​FUP-a u Tuzli.
večernji.ba/ https://www.vecernji.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)