MINISTAR U VLADI SRBIJE ŽIGMANOV/ Gotovo da je prestalo negativno stigmatiziranje Hrvata

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozitivnim je ocijenio šestomjesečno razdoblje na čelu ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije, ističući kako je negativno stigmatiziranje Hrvata u Srbiji “gotovo prestalo”, objavio je u četvrtak vojvođanski tjednik Hrvatska riječ. Čelnik stranke je izjavio da je njegov izbor za ministra u Vladi Srbije prije šest mjeseci najveći iskorak u novijoj povijesti političke reprezentacije DSHV-a.

“Kao ministar u Vladi Srbije sam dobro prihvaćen, djelujem autonomno i bez pritisaka. Odgovorno, posvećeno i predano obnašanje ove dužnosti u cjelini se pozitivno vrednuje”, naveo je on. Dodao je kako takve ocjene stižu od onih koji su ga izabrali i pretpostavljenih, tako i od onih koji su mu u neposrednoj nadležnosti: organizacija civilnog društva, institucija nacionalnih manjina, predstavnika marginaliziranih društvenih grupa, građana i međunarodnih organizacija.

Pozitivni pomaci

Po njegovu mišljenju, pozitivne pomake osjećaju i Hrvati u Srbiji.

“Negativno stigmatiziranje gotovo je prestalo, smanjio se broj administrativnih zaprječavanja u ostvarivanju prava, sve češće smo objekti pozitivnog uvažavanja, odluke tijela vlasti pridonose poboljšanju našeg društvenog položaja, važnim razlogom smo i konstruktivnim čimbenikom nastavka normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske, povećan je dodatno interes i podrška vlasti Republike Hrvatske našim inicijativama…”, istaknuo je Žigmanov.

Dodao je kako su u DSHV-u svjesni da ima još izazova na putu za osiguranje ravnopravnog položaja Hrvata u Srbiji. Čelnik DSHV-a imenovan je na prijedlog predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koncem listopada 2022. za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Prvi je politički predstavnik hrvatske manjine koji je dobio tako visoku državnu dužnost u srbijanskoj vladi.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori