DAČIĆ/Razočarani smo stavom Grčke, Slovačke, BiH…

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je odluka o pokretanju procedure za razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova u Vijeću Europe bila očekivana, da je sramota za tu organizaciju i da će nanijeti štetu dijalogu Beograda i Prištine, ali i da su razočarani stavom Grčke, Slovačke, BiH i drugih zemalja koje su bile uzdržane u glasanju.

On je za Tanjug istaknuo da je odluku o pokretanju procedure za razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova u Vijeću Europe od 46 članica 33 podržalo, sedam je bilo protiv, pet uzdržano, a jedna zemlja nije sudjelovala u glasanju.

Dačić je ocijenio da je ovo dan kojeg će se Vijeće Europe stidjeti i naveo da je izaslanstvo Srbije, koja je glasovalo protiv, napustilo dvoranu nakon glasovanja, jer nije željelo dalje sudjelovati u “tiradama”, ali je napomenuo da Srbija nije napustila tu organizaciju.

“Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statuta Vijeća Europe, jer po prvi put se razmatra zahtjev nečega što nije država i što nije priznato od strane UN i o teritoriji koja nije članica UN”, rekao je Dačić.

On je zahvalio svima koji su bili protiv i pokazali da su tradicionalni prijatelji Srbije, ističući kako prije svega misli na Cipar, Španjolsku, Rumunjsku, Azerbejdžan i Gruziju, a posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala neovisnost Kosova, a danas je glasovala protiv.

“S druge strane zaista smo razočarani stavom i pristupom Grčke i Slovačke, kao članica EU koje su bile uzdržane, prije svega zbog toga jer smo od njih čuli da oni ne priznaju neovisnost Kosova”, naveo je.

Dačić je ocijenio ironičnim i stav Bosne i Hercegovine, koja je bila također uzdržana tijekom glasanja.

“Zamislite te ironije. Zamislite kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo, kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utječemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni izravno sudjeluju u rasturanju teritorijalnog integriteta Srbije”, rekao je.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)