TVRDE AMERIKANCI/Kina gradi novu bazu na Antarktici

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Kinana Antarktici gradi bazu koja bi osim za znanstvene mogla poslužiti i u vojne svrhe, upozorava skupina stručnjaka iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu. Peking nastoji razviti nove pomorske rute na Arktiku i proširiti istraživanje na Antarktici, ali zapadne vlade zabrinjava da bi njegova sve veća prisutnost u polarnim regijama mogla kineskoj vojsci pružiti bolje mogućnosti nadzora.

Očekuje se da će nova postaja, na otoku Inexpressible u blizini Rossova mora, uključivati zvjezdarnicu sa satelitskom zemaljskom postajom, koja bi trebala pomoći Kini da popuni veliku prazninu u njezinoj mogućnosti pristupa kontinentu, stoji u izvješću CSIS-a.

Ta skupina stručnjaka je koristila satelitske snimke snimljene u siječnju kako bi identificirala nove prateće objekte, privremene zgrade, helikoptersku platformu i temelje za veću glavnu zgradu na stanici od 5000 četvornih metara. Procjenjuje se da bi se izgradnja mogla završiti do 2024. godine, prenosi Hina.

Stanica će uključivati pristanište za brodove

“Iako stanica može osigurati praćenje i komunikaciju za rastući niz kineskih znanstvenih satelita koji promatraju polarna područja, njezina oprema može se istovremeno koristiti za presretanje satelitskih komunikacija drugih zemalja”, rekao je CSIS.

Stanica je dobro pozicionirana za prikupljanje obavještajnih signala iznad Australije i Novog Zelanda i telemetrijskih podataka o raketama lansiranim iz novog australskog svemirskog centra Arnhem, rečeno je.

Kada bude gotova, očekuje se da će uključivati pristanište za kineske brodove ledolomce Xuelong. CSIS je Reutersu rekao da, dok SAD još uvijek održava veću istraživačku prisutnost na Antarktici, uključujući najveće postrojenje u svojoj postaji McMurdo, kineska prisutnost u tom području sve brže raste. Nova kineska baza bit će udaljena 320 kilometara od postaje McMurdo.

Kina kaže da se takve stanice ne koriste za špijunažu

Prema Ugovoru o Antarktici iz 1959., kojeg je Kina potpisnica, aktivnosti na kontinentu ograničene su na miroljubive svrhe. Vojno osoblje smije provoditi znanstvena istraživanja, ali mu je zabranjeno postavljanje baza, izvođenje manevara ili testiranje oružja.

Izvješće Pentagona iz 2022. kaže da je kineska nova antarktička infrastruktura vjerojatno djelomično namijenjena jačanju njezinih budućih polaganja prava na prirodne resurse i pristup morskim koridorima te poboljšanju sposobnosti kineske vojske. Kina odbacuje tvrdnje da bi se takve stanice koristile za špijunažu.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo