NES i SBiH predložili amandmane na Ustav FBiH, evo što predlažu

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

U cilju postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata, klubovi zastupnika Narodnog europskog saveza (NES) i Stranke za BiH (SBiH) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dostavili su Ustavnom povjerenstvu Parlamenta FBiH na razmatranje i usvajanje prijedlog amandmana koji tretiraju postupak imenovanja Vlade s detaljnim obrazloženjem. Kako navode, upravo će se na pitanjima izmjene Ustava pokazati kome su bitne stolice, a kome država Bosna i Hercegovina.

Prema predloženim amandmanima, uvodi se mogućnost da predsjednik Federacije uz suglasnost jednog od potpredsjednika ili dva potpredsjednika bez suglasnosti predsjednika Federacije izvrše imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ni na ovaj način nije moguće imenovati Vladu Federacije, prijedlog odluke o imenovanju Vlade u Parlament FBiH može poslati predsjednik Federacije ili jedan od potpredsjednika, u dodatnom roku koji je propisan ovim amandmanom.

Naime, u skladu s važećim odrebama člana IV.B.2.5 Ustava Federacije Bosne i Hercegovine predsjednik Federacije, uz suglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija s premijerom ili s kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika.

Prema prijedlogu NES-a i SBiH, ukoliko se ne postigne suglasnost za imenovanje Vlade Federacije, odluku o imenovanju Vlade FBiH donosi predsjednik Federacije uz suglasnost jednog od potpredsjednika, ili dva potpredsjednika bez suglasnosti predsjednika Federacije, u roku od 3 dana nakon isteka roka, koju dostavljaju Zastupničkom domu na potvrđivanje većinom glasova.

Ukoliko se odluka o imenovanju Vlade Federacije ne donese ni tada, predsjednik Federacije ili jedan od potpredsjednika u roku od 3 dana od isteka roka prijedlog odluke dostavlja Zastupničkom domu na razmatranje i odlučivanje. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije.“

Ukoliko Zastupnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade Federacije postupak će se ponoviti, a rok od 30 dana počinje teći narednog dana nakon što Zastupnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade Federacije.“

Podsjetimo za promjenu Ustava F BiH potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH, te nadpolovičnu većinu u sva tri nacionalna kluba.

Važno je podsjetiti da izbor rukovodstva F BiH i Vlade FBiH ne regulira samo Ustav FBiH već i Izborni zakon BiH, za čije je izmjene nadležan Parlament BiH.

 

hms.ba/https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)