Iza sukobljenih strana u Sudanu stoje Egipat i Rusija, što će reći Kina?

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je da egipatski vojnici uhvaćeni u Sudanu nisu ondje radi potpore bilo kojoj od dviju sukobljenih strana, nego zbog vježbi s pripadnicima sudanske vojske

Ubijeno najmanje 185 ljudi

Primirje je počelo u 18 sati i neće trajati dulje od dogovorena 24 sata, rekao je vojni general Šams El Din Kabaši, član sudanskog vladajućeg vojnog vijeća. Blinken je održao odvojene razgovore sa zapovjednikom regularne sudanske vojske i čelnikom paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), u čijoj je borbi za vlast ubijeno najmanje 185 ljudi diljem zemlje, zbog čega je propao međunarodno podržani plan za prelazak na civilnu vlast nakon desetljeća autokracije i vojne kontrole. Čelnik RSF-a general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, čije boravište nije objavljeno od početka borbi, rekao je da je RSF odobrio 24-satno primirje kako bi se osigurao siguran prolaz civila i evakuacija ranjenih.

U objavi na Twitteru, Hemedti je rekao da je “razgovarao o hitnim problemima” s Blinkenom, te da su planirani dodatni razgovori. RSF je također izdao priopćenje u kojem kaže da vodi kontinuiranu bitku za vraćanje “prava našeg naroda” u onom što je nazvao novom revolucijom.

Blinken je rekao da su prva izvješća sugerirala da su napad na američkog izaslanika izvele snage povezane s RSF-om, nazvavši akciju “nepromišljenom”. Rekao je da je sve američko osoblje na sigurnom nakon incidenta, nazivajući prijetnje američkim diplomatima “potpuno neprihvatljivima”.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je da egipatski vojnici uhvaćeni u Sudanu nisu ondje radi potpore bilo kojoj od dviju sukobljenih strana, nego zbog vježbi s pripadnicima sudanske vojske.

Moskva iza pobunjenika

Nakon što je u subotu u Sudanu izbio sukob između paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) i vojske, RSF je objavio snimku za koju tvrdi da prikazuje egipatske vojnike koji su im se predali u gradu Meroveu na sjeveru zemlje, na pola puta između sudanskoga glavnoga grada Kartuma i granice s Egiptom. Pobunjeničku vojsku RSF navodno podržava Rusija. Očekuje se i reakcija Kine koja nezaustavljivo širi svoj utjecaj na afričkom kontinentu, a posljednjih tjedana pokazala se kao posrednik između sukobljenih strana na Bliskom istoku.

 

večernji.ba/ https://www.vecernji.ba/  /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)