Ruski oporbeni političar osuđen na 25 godina zatvora zbog kritiziranja rata u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Ruski oporbeni političar Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih s kritiziranjem rata u Ukrajini. Bivši rusko-britanski novinar i političar posljednji je u nizu Putinovih protivnika koji su završili u zatvoru ili su bili prisiljeni pobjeći iz Rusije, piše BBC.

Kara-Murza je odbacio optužbe i kritizirao postupak suđenja.

“Stojim iza svake riječi koju sam rekao. Ne samo da se ne kajem ni zbog čega već sam ponosan na sve što sam rekao i napravio”, rekao je prošlog tjedna na sudu u Moskvi i dodao da njegovo suđenje podsjeća na Staljinove procese tridesetih godina.

Radi se o 41-godišnjem ocu troje djece koji je proveo godine suprotstavljajući se politikama ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji je lobirao kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog kršenja ljudskih prava.

Optužen je za izdaju i diskreditaciju ruske vojske nakon što je kritizirao ono što Moskva naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

“Kriminalci se trebaju pokajati za ono što su učinili. Ja sam, pak, u zatvoru zbog svojih političkih stavova. Znam da će doći dan kada će nestati mrak nad našom zemljom”, rekao je Kara-Murza tijekom suđenja.

Rusija je nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu uvela zakon cenzure s ciljem gušenja otpora u društvu. Diskreditiranje vojske po njima se može kazniti kaznom do pet godina zatvora, dok se za širenje namjerno lažnih informacija o vojsci može dobiti kazna od 15 godina zatvora.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)