I Nikšić odbio Lendu, poslao mu pismo

Vrijeme:1 min, 33 sec

Lider SDP-a Nermin Nikšić odbio je poziv na sastanak potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende (SDA) o formiranju Vlade FBiH.

Podsjećamo, Refik Lendo, koji je ranije odbio dati suglasnost na imenovanje Vlade FBiH, pozvao je kolege iz rukovodstva Federacije i predsjednike SDP-a, HDZ-a i SDA na sastanak. Dragan Čović je odmah poručio da se neće odazvati, a danas je isto priopćio i Nermin Nikšić, koji je uputio pismo potpredsjedniku FBiH.

– Razumijem da je nekima teško shvatiti da izabrani dužnosnici SDP-a pregovaraju i donose odluke, uzimajući u obzir Program partije, te odluke organa SDP-a BiH. Naravno da predsjednik SDP-a osigurava provođenje tih politika i odluka, kao što je normalno da ljudi, koji su u ime SDP-a izabrani u izvršnu vlast, nisu ničije lutke na koncu.

Zloupotreba položaja

Oni pregovaraju samostalno u okviru Programa SDP-a i odluka stranačkih organa, te samostalno provode politike u skladu sa svojim nadležnostima koje im daje Ustav i zakon.

Ukoliko je gospodin Lendo shvatio da nije ispravno da zloupotrebom položaja odugovlači nešto što je neminovno, siguran sam da će rukovodstvo Federacije BiH, gospođa Lidija Bradara i gospodin Igor Stojanović, biti više nego spremni zakazati novu sjednicu, na kojoj će imenovati Vladu FBiH. Mi smo odlučni da s našim koalicijskim partnerima Federaciju povedemo reformskim putem za dobrobit građana.

Stoji iza obećanja

U ime SDP-a, kao predsjednik stranke, potpisao sam sporazum o formiranju vlasti u FBiH sa širom koalicijom stranaka, a onda u ime te koalicije i sa HDZ-om BiH i skupinom stranaka okupljenih oko njih.

Gospodin Izetbegović jako dobro zna da ja, za razliku od nekih političara, stojim iza onoga što obećam i potpišem. SDP se opredijelila za partnere u vlasti i svaka daljnja rasprava o uspostavljanju nove koalicije, u kojoj bi bio i SDP, jeste nepotrebno gubljenje dragocjenog vremena – naveo je Nikšić.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)