Ako smo narod, pružit ćemo otpor!

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

Tko se odriče svoje povijesti, kukavica je, a tko je se odriče radi neke trenutne koristi ili prednosti, izdajica je. Povijest pišu pobjednici. Hrvatski je narod u Drugom svjetskom ratu bio poražen pa su povijest pisali jugoslaveni, komunisti, velikosrbi i tzv. međunarodna zajednica. U Domovinskom ratu hrvatski je narod bio pobjednik, a opet povijest Domovinskog rata pišu jugoslaveni, komunisti, velikosrbi i tzv. međunarodna zajednica. Vrijeme je da se probudimo i pokušamo staviti stvari na svoje mjesto, ako smo narod.

Splitska policija podignula je 12. travnja 2023. optužni prijedlog protiv prvog ratnog zapovjednika samostalnog bataljuna Škabrnje, Marka Miljanića, tereteći ga da je 10. travnja 2023. tijekom okupljanja ispred spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban narušavao javni red i mir uzviknuvši “za dom”, na što su okupljeni odgovorili “spremni”. No, kao i mnogi drugi, i on je osjećao potrebu distancirati se od NDH i od ustaštva: “Pozdrav ’za dom spremni’ je naš lipi stari hrvatski pozdrav koji nema nikakve veze s NDH-om i ustaštvom…”

Svaka čast Marku Miljaniću zbog njegove uloge u Domovinskom ratu, ali ni distanciranje od NDH i ustaštva ne mijenja činjenicu da je on samo poslužio kao upozorenje nama “revizionistima”. I to u trenutku u kojemu je Hrvatska preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust i u kojemu je Vlada prihvatila i po hitnoj proceduri u Hrvatski sabor poslala izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Poruka je jasna: ako ne budemo prihvatili jugoslavensku, komunističku, velikosrpsku i međunarodnu ’službenu povijest’, i ne budemo se odrekli vlastite povijesti, bit ćemo kažnjeni. Za sada u svezi s Drugim svjetskim ratom, a malo pomalo i u svezi s Domovinskim ratom.

Ako smo narod, pružit ćemo otpor! Ne ćemo se odreći nijednog dijela vlastite povijesti. Pokušat ćemo ju sačuvati, nju i njezine protagoniste, i da ona uđe u školske udžbenike onakva kakva je uistinu bila. Suprotstavit ćemo se brisanju, negaciji ili iskrivljavanju naše povijesti. Bez obzira na cijenu, koja će sigurno biti visoka. Šutnjom i izbjegavanjem nismo dobili ništa, a mnogo toga izgubili smo. Tko se odriče svoje povijesti, kukavica je, a tko je se odriče radi neke trenutne koristi ili prednosti, izdajica je. Povijest pišu pobjednici. Hrvatski je narod u Drugom svjetskom ratu bio poražen pa su povijest pisali jugoslaveni, komunisti, velikosrbi i tzv. međunarodna zajednica. U Domovinskom ratu hrvatski je narod bio pobjednik, a opet povijest Domovinskog rata pišu jugoslaveni, komunisti, velikosrbi i tzv. međunarodna zajednica. Vrijeme je da se probudimo i pokušamo staviti stvari na svoje mjesto, ako smo narod.

Da bi to bilo moguće, potrebno je, recimo, za početak, da branitelji osnuju vlastitu stranku bez onih branitelja koji su se prodali; da na sljedećim predsjedničkim izborima imamo predsjedničkog kandidata koji je cijelo vrijeme bio Hrvat i katolik, u svojim riječima i u svojim dijelima; ne svetac, samo normalan Hrvat, da ne biramo više između dva kandidata koji nisu izvorni predstavnici naše opcije, itd., itd. (M. O.)

Povezano:

Šiljo: Otpor!

 

M. O., Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)