ŠKRIJELJ/ Sebija Izetbegović nema nijedan argument koji bi joj išao u prilog, na potezu Tužiteljstvo

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu s 30 glasova za dana je podrška rektoru Rifatu Škrijelju da postupi po nalogu inspekcije i izvrši upravnu mjeru poništenja diplome doktora znanosti ravnateljici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Tom prilikom prisutnim novinarima obratio se rektor Škrijelj.

– Senat je danas na osnovu članka 61. Zakona o visokom obrazovanju i članka 59. Statuta Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s rješenjem Županisjke uprave za inspekcijske poslove, inspektorata prosvjetne inspekcije broj od 3.4.2023. godine na 35. izvanrednoj sjednici održanoj 13.4.2023. godine donio sljedeći zaključka: Daje se suglasnost rektoru UNSA kao osobi ovlaštenj za zastupanje Univerziteta u Sarajevu da izvrši upravnu mjeru utvrđenu rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove inspektorata prosvjetne inspekcije broj protokola od 3.4.2023. u obrazloženju ovog Zaključka navedeni su određeni razlozi zbog čega je to tako. Za ovaj Zaključak glasalo je 30 članova Senata, 6 je bilo suzdržanih i dvoje protiv. Od ukupno 48 članova prisutnih je bilo 38 i rezultat je kao što sam pročitao. Ono što želim kazati jeste da danas ističe formalno i žalbeni rok po pitanju ove mjere, da sam obavijestio Senat da neću ulagati žalbu na tu mjeru inspekcije iz prostog razloga što nemam argumenata novih za žalbu i što bi eventualna žalba bila na određen način zaista neprimjerena bar sa strane rektora jedino smo se i mi mogli žaliti zato što nema nijedan novi argument koji bi išao u prilog Sebiji Izetbegović, a nisam mogao ulagati žalbu – rekao je Škrijelj, a prenio sarajevski avaz.

Izvršenje rješenja

Dodao je da to znači da se izvršava rješenje kojim je naređeno Univerzitetu.

– Naređuje se Univerzitetu u Sarajevu da u vezi sa stjecanjem diplome doktora medicinskih znanosti Sebije Izetbegović upisana je pod rednim brojem 1890. u matičnoj knjizi koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu od 1990. do 2008. godine od broja 1481. do 2086. primjeni članak 77 stavak 1 i 2 Zakona o visokom obrazovanju. Postavljen je rok od 15 dana od dana prijema ovog rješenja da izvrši ovu mjeru, a to znači da se poništi upis u matičnoj knjizi doktoranada, drugim riječima da se poništi diploma doktora znanosti jer su argumenti do kojih je došao Univerzitet u proteklim mjesecima kroz dokumentaciju doveli do poništenja magisterija, a to je bio uvjet ili uvjet za prijavu doktorske disertacije, tako da je ovim činom danas Univerzitet ovlastio, odnosno ja sam ovlaštena osoba, ali meni kao rektoru dao suglasnost da postupim po ovom, drugim riječima, prihvaćeno je i neizravno moja odluka da se ne žalim. Bio ja zahtjev medicinskog vijeća, Medicinskog fakulteta da se rektor treba žaliti, naravno da tu njihovu zapovijed nisam želio izvršiti, jer za sve što se dogodilo u vezi sa Sebijom Izetbegović nije kriva samo imenovana, nego su krivci bili u tadašnjem rukovodstvu Medicinskog fakulteta – rekao je Škrijelj.

Stvar Tužiteljstva

Dodao je da je tada tamo netko bio dekan, netko prodekan i sve ovo što je Univerzitet potvrdio kao manjkavosti, kako kaže, počinjeno je od strane službi i pojedinaca na Medicinskom fakultetu, ali to je stvar za Tužiteljstva i pravosudnih institucija, ako je ovo sve točno, kako je do toga došlo.

– Obavještavamo vas također da ovim postupanjima Univerziteta prema našoj odluci odnosno naša odluka od 6. ožujka i rješenje rektora od 9. ožujka, predmetom su tužbe koje je podnijela Sebija Izetbegović pred Općinskim sudom u Sarajevu i pred Kantonalnim sudom u Sarajevu – kazao je Škrijelj.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)