SAD smatraju da je glavni tajnik UN previše popustljiv prema Moskvi

Vrijeme:1 min, 7 sec

Sjedinjene Države vjeruju da je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres previše spreman udovoljiti ruskim interesima, prema novim otkrićima u povjerljivim dokumentima koji su procurili u javnost.

Dosjei pokazuju da je Washington pomno pratio Antonija Guterresa, navodi BBC.

Nekoliko dokumenata opisuje privatnu komunikaciju koja uključuje glavnog tajnika UN-a Guterresa i njegovog zamjenika.

To je najnoviji slučaj curenja tajnih dokumenata, za koje američki dužnosnici pokušavaju saznati kako su dospjeli u javnost.

Dokumenti sadrže zapažanja Guterresa o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika.

Jedan dokument koji je procurio fokusiran je na dogovor o žitaricama u Crnom moru, koji su u srpnju sklopili UN i Turska nakon straha od globalne krize hrane.

To sugerira da je Guterres bio toliko zainteresiran za očuvanje dogovora da je bio spreman udovoljiti interesima Rusije.

– Guterres je naglasio svoje napore da poboljša izvoznu sposobnost Rusije – stoji u dokumentu, “čak i ako to uključuje sankcionirane ruske subjekte ili pojedince”.

Njegovi postupci u veljači, prema ocjeni, bili su “potkopavanje napora da se Moskva pozove na odgovornost za svoje postupke u Ukrajini”.

Dužnosnici UN-a bili su zgroženi na sugestiju da je prvi svjetski diplomat blag prema Moskvi.

Rekavši da neće komentirati dokumente koji su procurili, jedan je visoki dužnosnik rekao da je UN “vođen potrebom da se ublaži utjecaj rata na najsiromašnije na svijetu”.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)