Krišto s britanskom ministricom razgovarala o suradnji u području energetike s fokusom na zelenu energiju

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se danas u Sarajevu s državnom ministricom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske baronesom Lucy Jeanne Neville-Rolfe.

Tijekom susreta, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, izraženo je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, te su pozdravljeni intenzivan politički dijalog i sadržajna suradnja u brojnim područjima.

Krišto je informirala baronesu Neville-Rolfe o aktualnoj situaciji u BiH, naglasivši da brza uspostava vlasti na državnoj razini, zajedno s dobivanjem statusa kandidata, pruža našoj zemlji prigodu za iskorak kada je u pitanju provedba nužnih reformskih procesa. Naglasila je da je fokus rada Vijeća ministara BiH ispunjenje 14 ključnih prioriteta Europske komisije i ubrzanje euroatlantskih integracija.

U razgovoru je predsjedateljica Krišto naglasila potrebu provedbe strukturnih i gospodarskih reformi, uz ograničenu ustavnu reformu i sveobuhvatne izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala puna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih, što je preduvjet za demokratizaciju društva i izgradnju povjerenja na putu prema EU.

Baronesa Neville-Rolfe je izrazila snažnu potporu Velike Britanije stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine, provedbi socioekonomskih reformi i ekonomskom napretku te euroatlantskim integracijama naše zemlje.

Krišto je istaknula potrebu daljnjeg razvoja gospodarske suradnje dviju država kroz privlačenje investicija i transfer znanja i tehnologija, te je izrazila zahvalnost na aktivnom britanskom angažmanu i potpori našoj zemlji u proteklom razdoblju.

Dodala je da bi zaključivanje odgovarajućih sporazuma o zračnom prometu, socijalnom osiguranju i uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola dodatno osnažilo sveukupnu bilateralnu suradnju.

Obostrano je iskazan interes za jačanje suradnje u područjima energetike, s fokusom na „zelenu energiju“, kao i infrastrukture, industrije usluga i turizma, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori