KOMŠIĆEVA ‘BAJONETA’/Begić se žalio Europskom sudu u Strasbourgu jer se kao “Ostali” ne može kandidirati za (pot)predsjednika FBiH

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

Izaslanici DF-a Albin Zuhrić, Sandra Imširović i Senita Hanukić iz Kluba Ostalih u Domu naroda FBiH te zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatan Begić danas su uputili aplikaciju Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu kojom su se žalili da Ustav FBiH ne dopušta kandidaturu “Ostalim” za (pot)predsjednika FBiH.

Begić je kazao da je nakon završetka Općih izbora 2022. godine skupina izaslanika iz Kluba Ostalih u Domu naroda FBiH njega predložila za (pot)predsjednika FBiH, ali je SIP odbio kandidaturu, jer Ustav Federacije ne omogućava Ostalima da se kandiraju za tu funkciju.

Naglašava da se on nakon toga žalio na odluku SIP-a Sudu Bosne i Hercegovine, ali je Sud BiH odbio žalbu, pozivajući se na Schmidtove odluke.

Ističe da budući da Ustavni sud nije reagirao , on i oni koji su ga predložili za (pot)predsjednika FBiH iz Kluba Ostalih, zaključili su da nemaju više u Bosni i Hercegovini efikasnog pravnog lijeka.

Podsjećamo, Zlatan Begić je poznati po radikalnim probošnjačkim stavovima, a poznat je i po izjavi u kojoj je stranačkim kolegama rekao da trebaju biti ponosni jer su ‘bajonete’, piše HMS.

“Ja sam siguran da će na kraju naša ideja pobijediti. Mi ćemo je nositi dok nas zdravlje služi i dok imamo života. Kada toga nestane doći će generacije poslije nas. Bitno je da ju sačuvamo. Trenutno demokratska fronta jedina drži tu ideju na svojim plećima u čitavoj BiH. Svaka ideja mora imati svoje bajonete, budite ponosni što ste bajoneti demokratske, civilizirane, humanističke ideje o bratstvu i jedinstvu i jednakosti svih ljudi”, kazao je Begić, između ostaloga, u svom obraćanju na jednom od stranačkih skupova u kampanji za prošlogodišnje Opće izbore.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)