WASHINGONTON/HELEZ- McDOWELL: SAD će podržati Schmidta u deblokadi Federacije BiH

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, koji se nalazi se u višednevnoj službenoj posjeti Washingtonu, prvog dana boravka s direktorom Ureda za južne i srednjoeuropske poslove u State Departmentu Martinom McDowellom razgovarao je o sigurnosnoj i političkoj situacija u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i o proces konstituiranja vlasti u našoj zemlji.

Helez je ukazao na značaj nastavka procesa integracija Bosne i Hercegovine u euroatlantske strukture, kao strateškog cilja, gdje bi u konačnici svi građani BiH imali jednake šanse za prosperitetniji život i sigurnije okruženje, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

“Za sve dobronamjerne ljude Sjedinjene Američke Države su strateški partner u daljnjoj izgradnji BiH i ostvarenju glavnih ciljeva, na čemu sam jako zahvalan”, naglasio je ministar Helez.

U priopćenju se navodi kako je direktor McDowell pohvalio angažman Ministarstva obrane BiH na čelu s ministrom Helezom u realizaciji prioritetnih aktivnosti koje se odnose, prije svega, na rješavanje viškova naoružanja, procesa deminiranja, provođenje procesa predlaganja i imenovanja novog generalskog kora u Oružanim snagama BiH. Pohvalio je i činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH i usvojen proračun u zakonski predviđenom roku, kao znak opredjeljenja nove vlasti za bolje sutra.

“SAD će zadržati Bosnu i Hercegovinu u fokusu svog interesa, a tražiti ćemo od europskih partnera da pojačaju napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ukoliko se visoki predstavnik odluči predložiti nove načine deblokade u formiranju Vlade Federacije BiH, SAD će ga u tome podržati”, zaključio je McDowell, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo