SJEDNICA VSTV BiH/Potvrđeno da je otvoren disciplinski predmet protiv suca Perića zbog predmeta ‘Respiratori’

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija potvrdio je danas da je Ured disciplinskog tužitelja (UDT) koji djeluje pri Vijeću otvorio disciplinski predmet protiv suca Suda BiH Branka Perića, a povodom izdvojenog mišljenja koje je Perić pročitao prilikom izricanja prvostupanjske presude u „slučaju Respiratori”.

– Budući da je predmet otvoren u perspektivi može doći do disciplinskog postupka, kazao je Lagumdžija, odgovarajući na upite novinara u pauzi sjednice VSTV-a, koja je počela danas u Sarajevu.

Podsjetio je i da je on član Disciplinskog povjerenstva i da kao predsjednik Vijeća odlučuje o velikom broju procesnih pitanja u vezi sa svakim, a eventualno, i s ovim disciplinskim postupkom, te da iz tog razloga ne želi šire komentirati situaciju u vezi sa spomenutim pitanjem, niti prejudicirati njen daljnji razvoj.

– Tako da ja iz tog razloga bilo kakav komentar u ovom dijelu neću dati, jer bi se mogao odrediti, a to bi mogao biti razlog za traženje mog izuzeća u eventualnom disciplinskom postupku – pojasnio je Lagumdžija.

Na dodatni novinarski upit o tome je li se ranije događalo da neko od sudaca predoči izdvojeno mišljenje, predsjednik VSTV-a je kazao da o tome ne raspolaže egzaktnim podacima, uz opasku da, koliko je njemu poznato, nije.

Dodao je kako on (Lagumdžija) u vezi s tim pitanjem ima svoj stav, te da će zbog objektivnosti i njegovog mogućeg budućeg postupanja to svoje mišljenje zadržati za sebe.

Da je protiv suca Perića u UDT-u formiran disciplinski predmet, potvrdila je i glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević, odgovarajući na upit jednog od članova VSTV-a na početku zasjedanja.

Dodala je kako slijedi redovna procedura, odnosno provođenje istrage o tome hoće li biti potrebno pokretati disciplinski postupak u ovom slučaju ili ne.

Inače, u dosadašnjem tijeku sjednice usvojeno je Godišnje izvješće UDT-a za 2022. godinu.

Prema podacima iz tog izvješća, u protekloj godini registrirao je ukupno 840 pritužbi, te u istom periodu riješeno 939, dok je 469 neriješenih preneseno u tekuću godinu. Najveći broj obraćanja UDT-u odnosno pritužbi tiče se dužine trajanja postupaka, ali tu su i prigovori na ponašanje nositelja pravosudnih dužnosti, kao i oni koji se tiču drugih specifičnih razloga.

U izvještajnom razdoblju je, kako je rečeno, bilo aktualno 39 disciplinskih postupaka protiv 41-og nositelja pravosudnih funkcija.

Prethodno su članovi VSTV-a BiH usvojili Godišnje izvješće VSTV-a BiH za 2022. godinu, kao i Odluku o izradi Srednjoročnog plana rada VSTV-a BiH za razdoblje 2024 – 2026. godine.

Između ostalog, na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja su i rad na novom Poslovniku VSTV-a BiH, odnosno prijedlozi Stalnog povjerenstva za legislativu u vezi s poglavljem koje regulira disciplinski postupak i udaljenje od vršenja dužnosti, te zauzimanje stava u vezi s potrebom izmjene pravila propisanih u članku 4. Poslovnika VSTV-a BiH ili zadržavanja propisanih procedura.

Referirajući se na pitanje u vezi Poslovnikom VSTV-a, predsjednik Lagumdžija je podsjetio da je na prethodnoj sjednici završen segment koji se tiče unapređenja postupka imenovanja nositelja pravosudnih dužnosti, a što je VSTV-ova ključna nadležnost.

– Nakon stupanja na snagu tih izmjena Poslovnika, novi natječaj će se voditi po novim pravilima – kazao je Lagumdžija, navodeći kako se dio koji će Vijeće razmatrati tiče nekih tehničkih stvari u vezi s disciplinskim postupcima i situacijom kako se VSTV određuje prema nositeljima pravosudnih dužnosti protiv koji su disciplinski odgovarali.

Kako je kazao, nakon finaliziranja tog dijela, VSTV će razmotriti članak 4. Poslovnika, odredbu koja se odnosi na postupak ždrijebanja u slučaju kada članovima Vijeća prestaje mandat, a kako bi se osigurala odgovarajuća rotacija u pogledu nacionalne i spolne pripadnosti.

Sjednica VSTV-a nastavlja rad, a kako je planirano, trebao bi biti izabran član VSTV-a koji će vršiti strateški nadzor nad Projektom „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“.

Članovi Vijeća će se očitovati i o izvješćima o radu stalnih povjerenstava VSTV-a BiH i to – Stalnog povjerenstva za legislativu, Stalnog povjerenstva za efikasnost i kvalitetu tužiteljstava, Stalnog povjerenstva za etiku, integritet i odgovornost sudaca i tužitelja, Stalnog povjerenstva za edukaciju i sudsku dokumentaciju i Stalnog povjerenstva za provođenje testnih procedura, strukturiranog razgovora i unapređenje postupka imenovanja, te Stalnog povjerenstva za efikasnost i kvalitetu sudova.

Kako je uobičajeno, na sjednici VSTV-a bit će donesen i određen broj odluka o imenovanjima te produženju mandata nositelja pravosudnih dužnosti u BiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori