Featured Video Play Icon

(VIDEO) Don Tomislav Mlakić: “Slobode i slobodne Domovine ne bi bilo bez svih onih hrabrih momaka, od kojih muka načini ratnike i junake”

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

10. tra 2023.

Pogledajte propovijed kupreškog župnika don Tomislava Mlakića na obljetnicu pada Kupresa te 160 poginulih i nestalih Hrvata na Kupreškoj visoravni, samo dva dana nakon što je uspostavljeno Hrvatsko vijeće obrane (HVO)”:

“Slobode i slobodne Domovine ne bi bilo bez svih onih hrabrih momaka, od kojih muka načini ratnike i junake”

Obraćajući se vjernicima u punoj kupreškoj crkvi Svete Obitelji, župnik don Tomislav Mlakić je pozvao da ne dopustimo da nam prekrajaju povijest te da budemo zahvalni za žrtvu naših branitelja iz koje je niknula sloboda.

Nemojmo se stidjeti svojih ponajboljih sinova i „onih dana ponosa i slave“, kako ih netko nazva, kazao je don Tomislav, dodavši:

Glasno i jasno, svima i zauvijek recimo:

Slobode i slobodne Domovine ne bi bilo da nije bio mladog Josipa na ono krvavo nedjeljno jutro na Plitvicama,

Slobode i slobodne Domovine ne bi bilo da nije bilo prebijenog i negdje u utrobi slavonske ravnice bačenoga Francuza Jeana – Michela koji je neizmjerno volio Hrvatsku,

Slobode i slobodne Domovine ne bi bilo da nije bilo Mate iz Uskoplja, koji se nakon nekoliko ranjavanja uvijek vraćao na bojišnicu i koji poginu negdje na Uni nikada ne vidjevši lice sina koji će se roditi nekoliko mjeseci kasnije,

Slobode i slobodne Domovine ne bi bilo da ne bi svih onih dobrih, jednostavnih momaka, od kojih muka načini branitelje, ratnike i junake,

Slobode i slobodne Domovine ne bilo da ne bi svih onih poginulih, da ne bi svih vas živih hrvatskih branitelja… I to je istina.

U duhu današnjega Evanđelja koje govori o susretu Isusa i njegovih prijatelja u Emausu, don Tomislav je, među ostalim kazao:

„I mi se danas radosno i s nadom vratimo u svoja sela i gradove iz kojih smo došli – to su naše Galileje i svjedočimo da smo ovdje na Kupreškoj visoravni danas susreli Uskrslog Gospodina. Susreli smo Ga na licima svojih prijatelja i suboraca koji se već 30 godina ne daju smesti pričama i spletkama onih s kraja Evanđelja. Ne daju se smesti pričama i spletka današnjih starješina i današnjih plaćenih stražara. Njima ni tada pa ni danas nitko nije povjerovao.“

 

Tomislav city/ https://tomislavcity.com/Hrvatsko nebo

Odgovori