Kineski ratni brodovi i zrakoplovi ostali oko Tajvana nakon završetka vježbi

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Nove napetosti oko Tajvana

Osam kineskih brodova ostalo je u utorak još uvijek ploviti u vodama oko Tajvana, a registrirano je i dvadesetak kineskih zrakoplova, objavilo je ministarstvo obrane otočne države, nakon što su završile trodnevne kineske vojne vježbe.

Kineski ratni brodovi i zrakoplovi još uvijek su oko Tajvana u utorak, izvijestio je Taipei, dan nakon što je Peking Kina Tajvanobjavio kraj svojih velikih vojnih manevara, prenosi Hina.

Kina je jutros mobilizirala “vojne zrakoplove i prešla središnju liniju sa sjevera, središta i juga”, izvijestilo je tajvansko ministarstvo obrane, misleći na neslužbenu granicu koja odvaja kopnenu Kinu od Tajvana.

Ministarstvo je objavilo da je izbrojalo devet kineskih ratnih brodova i 26 zrakoplova oko otoka. Plovila su otkrivena oko 11 sati po lokalnom vremenu, dodalo je.

Tajvanski parlament je u utorak pozvao kineske vlasti da odmah prestanu sa zastrašivanjem Tajvana.

Međunarodnu zajednicu je pozvao da zajednički osudi Kinu.

Peking je u subotu pokrenuo vojne vježbe oko Tajvana u trajanju od tri dana, tijekom kojih su se odvijale simulacije ciljanih napada i vježba okruživanja otoka koji ima autonomnu upravu, no na koji Kina polaže pravo.

Vježbe su predstavljale odgovor na susret tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom američkog Zastupničkog doma Kevinom McCarthyjem prošlog tjedna u Kaliforniji.

Tsai je u međuvremenu oštro kritizirala Kinu jer koristi njen posjet Sjedinjenim Američkim Državama kao opravdanje za vojne vježbe.

“Ovo nije odgovoran stav jedne velesile u regiji”, rekla je u videosnimci objavljenoj u utorak.

Zahvalila je pripadnicima tajvanskih oružanih snaga i obalne straže što su usred napetosti ostali mirni.

U ponedjeljak je Tajvan u prostoru oko otoka zapazio 91 kinesku letjelicu, što je najveći broj dosad, a ukupno su 54 zrakoplova ušla u tajvanski jugozapadni i jugoistočni zračni prostor. Istodobno dvanaest plovila kineske ratne mornarice je primijećeno oko Tajvana u ponedjeljak.

Zapovjedništvo kineske vojske u istočnom dijelu zemlje, u čiju nadležnost spada i Tajvanski tjesnac između dviju država, objavilo je da vježbe služe kao upozorenje snagama za nezavisnost na Tajvanu i stranom uplitanju.

Tajvan od 1949. ima nezavisnu vladu, no Kina ga smatra dijelom svog teritorija.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr//Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)