Curenje podataka iz Pentagona pokazuje zakulisne igre oko slanja oružja Ukrajini iz Južne Koreje

Vrijeme:3 min, 15 sec

 

Čini se da dokumenti Pentagona koji su procurili otkrivaju povjerljiv razgovor između južnokorejskih dužnosnika na visokoj razini o tome hoće li Ukrajini poslati oružje. Tajni dokument, u koji je BBC imao uvid, sugerira da su SAD špijunirale svoju desetljećima staru saveznicu Južnu Koreju. Ono što je otkriveno u dokumentima ima potencijal poremetiti odnose Južne Koreje sa SAD-om.

Južna Koreja kaže da istražuje curenje informacija, ali je inzistirala na tome da je nemoguće presresti privatne razgovore unutar njenog predsjedničkog ureda, te da se ova rasprava nije mogla održati u njenom privatnom podzemnom bunkeru. Washington je pokušavao pronaći izvor curenja informacija, za koje Pentagon kaže da predstavlja ozbiljan rizik za nacionalnu sigurnost.

Prema dokumentima, Južna Koreja bila je rastrgana oko toga treba li prodati streljivo koje bi Ukrajina mogla koristiti. Washington je tjerao Seul da naoruža Kijev, ali se Seul dosad tome opirao, navodeći kao razlog svoju politiku da ne isporučuje oružje zaraćenim zemljama. Prošle godine, Južna Koreja se složila da će prodati topničke granate SAD-u, kako bi obnovili svoje zalihe, koje su iscrpljene ratom u Ukrajini. Kao dio dogovora, Seul je inzistirao na tome da SAD moraju zadržati granate za sebe i da se granate ne mogu preusmjeriti na Kijev. Izvješće koje je procurilo pokazuje da je vlada bila zabrinuta zbog dogovora i da je sumnjala da bi SAD doista mogao prenijeti topništvo Ukrajini mimo dogovora.

Detaljno opisuje osjetljivi razgovor na visokoj razini od 1. ožujka 2023. između dvojice viših savjetnika za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola. Savjetnik ministra vanjskih poslova predsjednika Yoona Yi Mun-hui navodno je rekao tadašnjem savjetniku za nacionalnu sigurnost Kim Sung-hanu da je vlada “zabrinuta da SAD neće biti krajnji korisnik” streljiva. Također su se brinuli da bi predsjednik Biden mogao izravno nazvati predsjednika Yoona i da bi, ako bi Južna Koreja promijenila svoju politiku opskrbe Ukrajinom oružjem, to moglo izgledati kao da je rezultat američkog pritiska. Prema dokumentu, južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost, Kim, tada je sugerirao da bi umjesto toga mogli prodavati granate Poljskoj, s obzirom da je “brzo dopremanje streljiva u Ukrajinu bio krajnji cilj Sjedinjenih Država”.

SAD nije skrivao činjenicu da želi da Seul naoruža Ukrajinu. Vjeruje da bi Južna Koreja, bitan izvoznik vojne opreme, svojom sposobnošću da vrtoglavom brzinom gradi napredno oružje, mogla dati značajan doprinos ishodu rata. Ali Seul je to oklijevao učiniti, iz straha da ne spali mostove s Rusijom. Ovo curenje sugerira da Seul ne samo da je razumio da bi južnokorejske granate mogle završiti u Ukrajini, već da je bio otvoren za to da se dogodi, što bi moglo zategnuti i njihov odnos s Rusijom.

“Južna Koreja uvijek igra ovu delikatnu igru ​​ravnoteže, sa SAD-om na jednoj strani, a Rusijom i Kinom na drugoj”, rekla je Jenny Town, korejska analitičarka iz think tanka 38 North. “Ovo curenje pokazuje da je to pitanje oko kojeg su oni najviše zabrinuti. Pokušavaju balansirati između onoga što su spremni učiniti kako bi podržali Ukrajinu i načina na koji će to biti percipirano”.

Vrijeme otkrivanja podataka je nezgodno. Za dva tjedna predsjednik Yoon otputovat će u Bijelu kuću u državni posjet kako bi proslavio 70 godina savezništva između dviju zemalja, saveza za koji SAD nastoji istaknuti da je još uvijek “odličan”.

“Ovo je jasno kršenje našeg suvereniteta od strane Sjedinjenih Država i kršenje sigurnosti velikih razmjera s južnokorejske strane”, piše u priopćenju oporbene stranke u J. Koreji objavljenom jučer. Kim Jong-dae, savjetnik bivše liberalne vlade, opisuje ovo kao “obavještajnu katastrofu” za Južnokorejce. “Ovo je vrh ledenog brijega”, rekao je. Vlada Južne Koreje pokušava umanjiti značaj curenja informacija. Kaže da se slaže s američkom procjenom da su neki od dokumenata možda iskrivljeni. U međuvremenu je vladin izvor upozorio da će se oduprijeti svakom pokušaju “preuveličavanja ili iskrivljavanja ovog incidenta, kako bi se uzdrmao savez uoči summita”. Očekivalo se da će SAD iskoristiti nadolazeći summit kako bi dodatno izvršio pritisak na Yoona da pošalje oružje Ukrajini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)