Zoran Krešić: Novim natječajem FUP se pretvara posve u bošnjačku policiju bez Hrvata

Vrijeme:3 min, 38 sec

 

Završava se natječaj koji je raspisao nezakoniti vršitelj dužnosti ravnatelja FUP-a zamjenik Ensad Korman, a trenutačno su četvorica Hrvata glavni i samostalni inspektori

Vjerojatno će biti posve nevažno hoće li Hrvat kojega podrže legitimne hrvatske političke stranke doći na čelo Federalne uprave policije (FUP) ako se nakon natječaja za prazna i nepopunjena mjesta u ovoj policijskoj agenciji, koji je formalno okončan, nastavi diskriminatorna praksa te njezino sustavno pretvaranje u policiju jednoga naroda, piše Večernji list BiH.

Na to se godinama upozorava, no bošnjačka politika sustavno je istrebljivala Hrvate te se nije dopuštalo da na čelo te agencije dođe Hrvat, o čemu su svjedočili i otvoreni istupi čelnika SDA Bakira Izetbegovića da neće dopustiti Hrvatu da upravlja specijalnom policijom, vjerujući očito i u drukčije rasplete u budućnosti.

Nezakoniti mandat

Aktualni, prvi čovjek FUP-a Ensad Korman nezakonito je dobio produljenje mandata zamjenika ravnatelja FUP-a odlukom Vlade FBiH. U prvoj odluci dobio je ovlast rukovoditi FUP-om na tri mjeseca u činu glavnoga inspektora. Nakon toga Korman se žalio i Vlada je ispravila tu odluku, što je, prema ocjenama pravnika, bilo nezakonito te ga ponovno vratila u čin glavnog inspektora i doslovno mu sama produljila mandat kao zamjeniku ravnatelja, što je apsurdno.

Vlada i nema te ovlasti niti postoji ikakva zakonska mogućnost da to uradi. Naime, u članku 45. Zakona o policijskim službenicima izričito se navodi da, “ako je i zamjenik ravnatelja policije spriječen obavljati dužnosti navedene u stavku 2 ovog članka (ovaj stavak odnosi se i na spriječenost ravnatelja) zbog pravnih ili drugih razloga, ravnatelja policije zamjenjuje rukovoditelj organizacijske jedinice u kojoj se obavljaju poslovi kriminalističke policije, sve dok ravnatelj policije ne bude u stanju ponovno preuzeti svoju dužnost ili dok se ne imenuje novi ravnatelj. Tu se jasno navodi da, u ovom slučaju, Ensad Korman ni u kojem slučaju nije mogao dobiti ovlast biti vršitelj dužnosti i rukovoditi Upravom, a pogotovo da mu Vlada produlji odluku kako bi i dalje bio zamjenik ravnatelja FUP-a. Ali i da vodi tu policijsku agenciju.

Umjesto Kormana, FUP-om bi jedino privremeno mogli upravljati načelnik Federalne istražne službe, načelnik Sektora za potporu ili načelnik Terenskog ureda Sarajevo. Očito se inzistiralo da Korman tako nastavi voditi FUP, izveo je klasičnu zloupotrebu te je privremenu odluku iskoristio za raspisivanje natječaja. To se događa u svojevrsnom stanju bezvlašća, kada se pouzdano ne zna tko je vlast pa će ishod posve izvjesno biti popunjavanje kadrova bliskih v. d. ravnatelja i nastavak nacionalnoga debalansa. A tu je ravnoteža odavno narušena. Svi članovi Povjerenstva za izbor također su Bošnjaci.

U FUP-u je, naime, trinaest najviših policijskih dužnosnika s činom glavnog inspektora. Trenutačno je popunjeno sedam pozicija. Od tih sedam, samo je jedna popunjena iz reda onih koji nisu Bošnjaci, a na njoj je Zoran Čegar, koji je jedini Hrvat. On je trenutačno suspendiran te bi za nekoliko mjeseci trebao u mirovinu. Sljedeći u hijerarhiji FUP-a su samostalni inspektori. Po sistematizaciji je 28 tih pozicija. Čak 19 je Bošnjaka, samo trojica su Hrvati, a po jedan Srbin i ostali su u činu samostalnog inspektora. Valja reći kako su na svim “osjetljivijim” pozicijama upravo Bošnjaci.

Okružen Bošnjacima

Sva tri pomoćnika ravnatelja su Bošnjaci. Pomoćnik ravnatelja Sektora za administraciju također je Bošnjak. U tome sektoru, od 17 mjesta, samo na tri su Hrvati. Pomoćnik ravnatelja Sektora za materijalno-financijske poslove je Bošnjak, a tamo je sistematizirano 86 mjesta. Od tog broja, na samo četiri ili pet mjesta su Hrvati. Na čelu Jedinice za unutarnju reviziju također je Bošnjak. Identična je situacija i u Federalnoj istražnoj službi kriminalističke policije, gdje je načelnik službe također Bošnjak, a iz toga naroda dolaze i šefovi istražnih odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Odjel za istraživanje ratnih zločina također vodi Bošnjak, a tek međužupanijski kriminal predstavnik ostalih. Specijalnom policijom također ravna Bošnjak, a tu Hrvati imaju zamjenika. Koliko je stanje loše, pokazuje da ni jedan predavač na Policijskoj akademiji nije Hrvat. Identično je stanje i u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova, gdje je, od 168 zaposlenika, čak 138 Bošnjaka i čine čak 82 posto, odnosno 30 posto više nego što im pripada po Ustavu i popisu iz 1991. godine. U ovoj instituciji nakon odlaska u mirovinu tek je 10-ak Hrvata i oni čine oko 6 posto, odnosno nedostaje ih 300 posto od broja koliko ih je predviđeno.

Zoran Krešić/VL/ https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)