Uzbuna u američkim službama/Već postoje sumnjivci za curenje tajnih dokumenata?

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu u nedjelju kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se zavelo istražitelje ili kako bi se širilo lažne informacije na štetu SAD-a.

“Sada je fokus na tome da je ovo američko curenje jer su brojni dokumenti bili samo u posjedu SAD-a”, rekao je Reutersu bivši visoki dužnosnik Pentagona Michael Mulroy. Američki dužnosnici rekli su da istraga koja je još u ranoj fazi ne isključuje mogućnost da su proruski elementi povezani s curenjem dokumenta, koje se smatra najozbiljnijim sigurnosnim propustom od 2013. kad je na WikiLeaksu objavljeno više od 700 tisuća dokumenata.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu i Kremlj nisu odgovorili na zahtjev za komentarom. Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu u nedjelju kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se zavelo istražitelje ili kako bi se širilo lažne informacije na štetu SAD-a.

Reuters navodi da nije potvrdio autentičnost dokumenata, no čini se da su neki podaci o procjeni žrtava na ratištu u Ukrajini promijenjeni kako bi se minimalizirao broj ruskih žrtava. Američke obavještajne agencije i vojska ispituju koliko se često interno razmjenjuju osjetljivi dokumenti te razmatraju moguće motive curenja koje bi imao američki dužnosnik ili skupina.

Istraga je usmjerena na nekoliko teorija – od nezadovoljnog zaposlenika do unutarnje prijetnje koja želi potkopati američke nacionalne interese. Iako su povjerljivi dokumenti objavljeni prije nekoliko tjedana o tome je prvi put izvijestio u petak New York Times.

 

večernji.ba/  https://www.vecernji.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)