Samo Wagnerovih plaćenika u Ukrajini je poginulo znatno više od 60.000

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Ruski aktivista, Vitalij Votanovski, koji je otkrio detalje sahrana Wagnerovih plaćenika ubijenih u Ukrajini, morao je pobjeći iz Rusije zbog neprestanih prijetnji smrću. Vitalij je dokumentirao smrt ruskih plaćenika u Ukrajini nazdirući groblja, a informacije koje je iznio mnoge su ostavile u šoku.

Svakog puta kada bi došao na groblje bilo je dvorsturko više mrtvih. Službeni broj mrtvih i dalje se krije, ali prema procjenama američkih i europskih dužnosnika broj poginulih je znatno veći od 60.000. Aktivista iz južne ruske regije Krasnodar uhićen je i zatvoren 24. veljače 2022., na dan ruske invazije na Ukrajinu. Toga je dana izašao na prosvjed u odjeći s natpisom „Ne Putinu! Ne ratu!“.

„Zbog tog kaputa dobio sam 20 dana zatvora“, rekao je Vitalij za BBC iz glavnog grada Armenije.

Ali, Vitalij u Krasnodaru nije poznat po uličnim prosvjedima, već po dokumentiranju grobova. On je bio prva osoba koja je otkrila danas zloglasno groblje u malom selu Bakinskaja u Krasnodarskoj oblasti, od tada poznato kao Wagnerovo groblje. Ovo je mjesto gdje plaćenička grupa sahranjuje mnoge svoje mrtve iz Ukrajine – muškarce koji ili nemaju rođake ili čija tijela nisu tražena.

Groblje je u posljednjih nekoliko mjeseci od malog seoskog preraslo u veliko groblje s nekoliko novih zona za smještaj sve većeg broja mrtvih. Čuvari sada patroliraju objektom. U četvrtak je šef Wagnera Jevgenij Prigožin posjetio groblje i rekao da planira da ga pretvori u spomenik, priznao je da se groblje proširilo dodajući „takav je život“, prenosi Nova.rs.

Vitalij je počeo putovati po Krasnodarskom kraju u svibnju 2022., posjećujući svako groblje kako bi zabilježio broj poginulih.

„Morao sam dokazati ljudima da se događa katastrofa, da ljudi umiru ovdje, blizu njih. Trebalo je ljudima pokazati da će rat utjecati na sve i svakoga“, rekao je Vitalij.

Pomno je bilježio imena i detalje svih grobova koje je pronašao. Do vremena kad je pobjegao iz Rusije početkom ovog mjeseca, njegova baza podataka sadržala je više od 1.300 imena – koja su uključivala samo mrtve iz Krasnodarske oblasti.

Vitalij je identificirao grobove muškaraca koji su poginuli u ratu pitajući lokalno stanovništvo, kao i proučavajući vijence i fotografije na grobovima.

„Kada smo prvi put bili tamo, bilo je već 48 Wagnerovih grobova. Zatim, sljedeći put kad smo došli, nekoliko dana kasnije, bilo je 95 grobova. Zatim 164. Zatim oko 270“, objašnjava.

Vitalij se stalno vraćao kako bi dokumentirao brojeve i imena mrtvih. Tvrdi da je očigledno da se ovdje radi o robijašima i plaćenicima, koji su regrutirani iz zatvora.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori