Konaković/Ulazak u NATO i stabilnost u regiji prioritet vanjske politike BiH

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Ulazak u NATO, ali i stabilnost u regiji su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine, rekao je u intervjuu za bugarsku novinsku agenciju BTA ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pred sutrašnji slubeni posjet Bugarskoj.

– Bosna i Hercegovina ima jasne prioritete u svojoj vanjskoj politici, prije svega u pogledu pridruživanja Europskoj uniji, uz fokus na NATO integracije. Zbog specifičnosti Balkana, stabilnost regioje smo identficirali kao jedan od ključnih procesa i nadamo se da ćemo i u ovoj oblasti napraviti neke pomake – rekao je Konaković.

Prema Konakovićevim riječima, glavna prepreka u procesu integracije BiH u NATO je to što politički predstavnici entiteta Republika Srpska ne podržavaju članstvo zemlje u alijansi.

BTA podsjeća da su dva entiteta u Bosni i Hercegovini također povezani kroz institucije na državnom nivou, uključujući pravosuđe, vojsku, sigurnosne službe i poreznu upravu, ali istovremeno imaju svoje vlade, parlamente i policijske snage. Lideri Republike Srpske smatraju da Bosna i Hercegovina treba ostati vojno neutralna i protiv su članstva zemlje u alijansi.

Upravo je to najveći problem, dodao je Konaković, posebno u pogledu brzine pristupanja zemlje NATO-u, napominjući da su prethodne vlasti odlučile da Bosna i Hercegovina sa “integracije u NATO” pređe u polje “suradnje sa NATO-om”.

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova je istaknuo da je u ovom trenutku teško odrediti precizne rokove kada bi zemlja mogla ući u NATO i EU.

Konaković je ocijenio veoma korektnom političku suradnju Bugarske i Bosne i Hercegovine, sa otvorenim opcijama za produbljivanje te suradnje u oblasti privrede, turizma, trgovine, kulture i sporta.

Dodao je da bi Bosna i Hercegovina mogla imati koristi od bugarskog iskustva u pristupanju EU, jer su dvije zemlje geografski bliske i imaju blisko naslijeđe i sličnosti vezane za prošlosT.

 

večernji.ba/ https://www.vecernji.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori