Iz Rusije vraćeno 31 ukrajinsko dijete

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Trideset i jedno dijete vraćeno je u Ukrajinu pošto su nezakonito bili odvedeni u Rusiju s područja pod kontrolom Moskve, objavila je na društvenim mrežama nevladina organizacija Spasimo Ukrajinu.

“Danas dočekujemo još 31 dijete koje je protupravno bilo odvedeno u Rusiju s okupiranog teritorija”, napisao je Mikola Kuleba, čelnik nevladine organizacije.


Djeca su odvedena u Rusiju iz Harkivske (na sjeveroistoku Ukrajine) i iz Hersonske oblasti (na jugu), navodi organizacija čija je glavna zadaća boriti se, kako kaže, protiv deportacije ukrajinske djece.

Kako navodi organizacija, djeca su s putnim torbama i vrećicama u petak pješice prešla granicu u pratnji rodbine, a zatim su ušla u autobus kojim će nastaviti putovanje.

“FSB 13 sati ispitivao žene”

Kuleba je pohvalio “majke heroje” koje su došle u potragu za svojom djecom i rekao da je ovo bila najteža misija te organizacije dosad.

Starija žena koja je išla po svoje dvoje unučadi umrla je putem od stresa, rekao je objavivši na Facebooku da je ruska sigurnosna služba (FSB) 13 sati ispitivala Ukrajinke.

Vlasti u Kijevu ocjenjuju da je više od 16.000 ukrajinske djece oteto i odvedeno u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., a mnoga su smještena u dječje domove.

Moskva niječe te tvrdnje i kaže da je spašavala ukrajinsku djecu izvlačeći ih s područja sukoba i pripremajući plan za njihov povratak u obitelji.

Nalog za uhićenje Putina

Dana 17. ožujka Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina pod sumnjom na to da je odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije ukrajinskih maloljetnika s okupiranih područja u Ukrajini u Rusku Federaciju.

Sud sa sjedištem u Haagu izdao je i međunarodnu tjeralicu za Mariju Lvovu-Bjelovu, rusku povjerenicu za djecu, zbog sličnog razloga.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)