DODIK/Pokušavam uvjeriti Hrvate da sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH

Vrijeme:5 min, 35 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pokušava uvjeriti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istaknuo da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i pol skupštinskog zasjedanja RS postane neovisna država.

Govoreći o krizi koja je nastupila u odnosima sa Zapadom zbog pitanja rapodjele imovine, Dodik je izrazio uvjerenje da su stvari došle do zida.

Prema njegovim riječima, ili će početi povlačenje stranaca iz BiH ili će oni ovdje uvesti svoje trupe.

Dodik smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može nešto izvući.

– Ako mi sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo što je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost – izjavio je Dodik za “Politiku”.

On je naglasio da RS odbija živjeti u neustavnoj BiH.

– Da ne otkrivam sve detalje, reću ću dio: BiH će funkcionirati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam uvjeriti Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH – istaknuo je Dodik.

On je upitao što će se dogoditi kada se svi ljudi iz RS vrate u institucije RS.

– Mislite li da ne radimo na tome? Radimo, i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete probati, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i pol skupštinskog zasijedanja Republika Srpska postane neovisna država. Nemojte nas gurati u ćošak. Ne sabijajte oprugu koja će odskočiti i koja će vas preskočiti – rekao je Dodik.

Predsjednik RS je naglasio da Srbi zaslužuju imati svoju državu.

– Banalne priče, kako je Brčko slabi trbuh i slične koještarije, jesu ratne priče. Mi razmišljamo o mirnodopskoj republici. Amerikanci su sve probali i nisu nas slomili, sa 60.000 vojnika i svim tim visokim predstavnicima – naveo je Dodik.

On je upitao šta bi se dogodilo da je netko prije 10 godina odlučio da neće kontaktirati s američkim veleposlanikom u BiH i dodao da bi pola političara iz RS potrčalo kod njega.

– Ali vrijeme se mijenja. Sve što je Michel Murphy sada uspio jeste da se uslika s jednim načelnikom u RS. Čak je pristao da se fotografira s njim i bez zastave BiH – ispod zastava RS i Amerike, samo da bi pribavio “dokaz” da ga nisu svi u RS odbacili – rekao je Dodik.

On je upitao kada stranci jednom odu, a otići će, kako će funkcionirati BiH.

– Hoće li Sarajevo razmišljati da ono što su održali uz pomoć sile Zapada počnu braniti ulaskom na teritoriju našeg entiteta? Bolje je da počnemo se dogovarati, mada je za to već pomalo kasno. Trebaju dobro razmisliti bi li se pokušaj da pređu entitetsku liniju ispostavio kao greška – istaknuo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje može li prekid komunikacije s američkim i britanskim diplomatama biti skupa odluka, Dodik je rekao da bi najskuplje bilo da RS izgubi imovinu.

– Tada gubimo i državu. Oni pokušavaju svaku stvar riješiti oduzimanjem od RS. Nekada smo možda i mislili da ima smisla biti kooperativan, da će jednom stati. Ali neće, oni žele demontažu RS. Oteli su nam vojsku, neizravne poreze, obavještajnu službu – naveo je Dodik.

On je dodao da su doveli neizabranog predstavnika da donosi zakone.

– Odlučili smo 2005. da kažemo dosta. Od tada se tome uspješno suprotstavljamo, mada svaki dan nastoje nam zagorčati život. Sve to je samo još jedno uvjerenje da BiH nije mjesto za nas. Mračan i neizvjestan ambijent nije mjesto koje privlači – ukazao je Dodik.

On je naglasio da globalna politika koju kreira SAD ide za tim da destruira međunarodno pravo.

– Hoće svaki dan da određuju pravila. Biti dobar s Amerikom nije dovoljno da budete sigurni. Uvijek dolaze novi zahtjevi i mi smo to odlično razumjeli – naveo je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će Amerika sada nešto poduzeti, ali da to nije u stanju to provesti.

– Naravno, dobro je izmaknuti se od njihovih morbidnih aktivnosti. Sve što su mogli, već su poduzeli. Neće nam određivati kako će se ovdje rješavati stvari – rekao je Dodik.

On je ponovio da pitanje imovine neće biti rješavano u parlamentu BiH i dodao da u Daytonskom sporazumu nije tako određeno.

– Za svakog tko predlaže to rješenje imam pravo sumnjati da je za to dobio novac, neki od njih su tome skloni. Jednog dana ću više reći. Prijete krivičnim prijavama za nepoštovanje odluka Ustavnog suda, ali sve što mogu reći – nećete dobiti imovinu. Niti ću sudjelovati u tim brljotinama. Možemo napraviti sporazum dva entiteta o imovini. Mi provodimo zakone u RS – istakao je Dodik.

On je dodao da RS ne živi život BiH.

– Mi živimo svoj život, države s vrijednostima koje njegujemo i patnjama koje imamo. Problema ima, ništa ne uljepšavam – napomenuo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti pokretanja suradnje u BiH i deblokadi projekata, Dodik je rekao da nije sklon dugo čekati.

– Treba biti racionalan, radi se o novim ljudima, ali ako ne bude promjene, naš odnos će biti još rigorozniji. Što će nam BiH koja nam sprečava razvoj – upitao je Dodik.

On je rekao da je SDA išla za tim da razgradi poziciju srpskog i hrvatskog naroda ovdje, malignim utjecajem.

– Kako bi sve podredili sebi, koristili su nekoliko mehanizama, a najrigidnije obavještajnu službu. Namjera je bila da se Srbi i Hrvati podrede Sarajevu. To smo prekinuli i to nije malo. Imamo dokaze da je ta služba radila protiv nas, protiv 49 posto teritorije svoje države – ukazao je Dodik.

On je dodao da su Amerikanci sve znali i podržavali direktora te službe.

– Doduše, mi smo skloni mistificirati Ameriku misleći da sve znaju. Ustvari, treba samo izbjeći njihove avione. Mada, Putin kaže da je spreman braniti svoje prijatelje, ne znam šta to znači. Nipošto ne bih volio da netko shvati da prizivam obračunavanje na ovim prostorima – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje što misli da čeka svijet i RS u narednih desetak godina u kontekstu promjena na geopolitičkoj sceni, Dodik je rekao da se svijet mijenja.

– Bosna je neuspješna zemlja, bez šanse da uspije. U prvim godinama je postojala šansa za dogovor o mogućoj BiH, ali su je preuzeli stranci. Uz ozbiljan otpor u srpskom i hrvatskom narodu. Svi znaju da smo kolonija. Mi ovdje vodimo antikolonijalnu borbu. Ja sam vođa antikolonijalne pobune. Bosnu nitko ne može izgraditi i popraviti. Ovo je na štetu svih – naglasio je Dodik.

On je upitao zar Bošnjacima ne bi bilo bolje da se usmjere na ono čime mogu upravljati, jer Banja Lukom sigurno ne mogu, niti će moći.

– Pozivam i njih da budu dio pokreta antikolonijalne borbe, dekolonizacije, u tom slučaju sam spreman da s njima razgovaram i budem dio dogovora – zaključio je Dodik./Srna/

 

hms.ba/ https://hms.ba/  /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori