Featured Video Play Icon

Predmeti ratnih zločina prioritet Županijskom sudu u Mostaru

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

Županijski sud HNŽ-a u četvrtak je održao godišnju konferenciju za novinare na kojoj je predstavljeno izvješće o radu za 2022. godinu. Predsjednik Županijskog suda Zoran Krtalić kazao je kako su između ostalog riješena 4 od ukupno 9 predmeta koji se odnose na ratne zločine.

U Županijskom sudu Mostar u protekloj 2022. godini ostvarena je kolektiva norma u iznosu od 165 posto, što je za predsjednika suda Zoran Krtalić odličan rezultat. Kako je kazao Kazneni odjel je imao u radu 369 predmeta. Na kraju 2022. 57 ih je ostalo neriješeno. Kad je riječ o sporovima iz ovog područja, prioritet su bili predmeti ratnih zločina.

“Predmeti ratnih zločina se uzimaju prioritetno u rad, jer po revidiranoj državnoj strategiji za rad po predmetima ratnih zločina, rok za završavanje istih je kraj 2023. godine. Međutim, ne vjerujem da se ovaj rok može ispoštovati iz razloga što je jednostavno nemoguće zakazivanje ročišta iz razloga što su optuženi nedostupni organima pravosuđa jer se nalaze u Americi, Australiji…” kazao je predsjednik Županijskog suda u Mostaru Zoran Krtalić.

Kad je riječ o Građanskom referatu ovaj Sud je imao oko 14 tisuća građanskih predmeta. Krtalić je naglasio kako je u 2022. godini urađena kvalitetna suradnja s drugim općinskim sudovima s ciljem poboljšanja kvalitete rada.

Županijski sud u Mostaru krajem 2022. godine krenuo je u projekt obnove zgrade suda. Projekt je to u koji će biti uloženo preko milijun maraka, a novčana sredstva osigurala je Vlada HNŽ-a.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)