Ubrzava se imenovanje nove Vlade, rješenje pronađeno u Ustavu FBiH

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

Predsjednica FBiH Lidija Bradara jučer je okupila dvojicu dopredsjednika kao posljednji pokušaj da se pošalje zajednički popis kandidata za ministre, no Lendo iz SDA ga je odbio

Postoji način na koji se može srušiti aktualnu Vladu Federacije BiH kojoj je na čelu Fadil Novalić kako bi se ubrzao proces imenovanja novoga saziva, što blokira najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) koristeći mehanizme koji joj stoje na raspolaganju kako bi spriječila izbacivanje iz vlasti, piše Večernji list BiH. Čak i unatoč tome što je u novome sazivu uopće ne žele stranke probošnjačke “osmorke” i HDZ BiH, doživljavajući je problemom, kako zbog niza korupcijskih afera koje stoje iza nje, a jedna će danas doživjeti svoj epilog presudom oko nabave respiratora u vremenu pandemije koronavirusa, tako i teškog radikaliziranja situacije te narušavanja odnosa između Hrvata i Bošnjaka.

Stojanović se suglasio

Jučer je predsjednica FBiH Lidija Bradara okupila dvojicu potpredsjednika – Igora Stojanovića kao srpskog potpredsjednika odnosno Refika Lendu kao bošnjačkog. To je bio posljednji pokušaj postizanja dogovora da se prema Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputi zajednički prijedlog s imenima za novi saziv Vlade FBiH, no zbog stajališta bošnjačkog potpredsjednika Lende, to se na kraju ipak nije dogodilo.

U međuvremenu je predsjednica Bradara dobila službenu suglasnost SDP-ova dužnosnika koji se, unatoč načelnom protivljenju za nekoliko imena u Vladi i trodnevnoj stanki koja je uslijedila tijekom prošloga vikenda, na kraju ipak odlučio poduprijeti prijedlog koji su dostavili predstavnici šest političkih stranaka – HDZ-a BiH, SDP-a BiH, SBiH, NES-a Naše stranke te Naroda i pravde. Potpredsjednik Lendo istodobno je ostao pri prvotnom stajalištu kako neće dati suglasnost za imenovanje novoga saziva Vlade. Predsjednica Bradara će, u skladu s ustavnim rokovima i svojim nadležnostima, izvijestiti Zastupnički dom Parlamenta FBiH, odnosno proslijediti informaciju s dokumentacijom vezanom uz imenovanje Vlade.

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković izjavio je kako će se danas okupiti vodstvo tog doma kako bi odlučilo o zakazivanju zasjedanja tog doma na kojemu bi se odlučivalo o tome kako ići dalje s imenovanjem nove Vlade.

– Na kolegiju se mogu razmotriti sve mogućnosti u vezi s daljnjim radom Zastupničkog doma, pa i u vezi s odlukom o imenovanju Vlade FBiH, koju bi trebao potvrditi taj dom. Do ovoga trenutka u Parlament FBiH nije stiglo ništa od predsjednice i potpredsjednika FBiH – Lidije Bradare, Igora Stojanovića i Refika Lende – rekao je Bošković. Dodao je kako će o tom odgovoru ovisiti zaključak Zastupničkog doma.

Predsjednik Kluba Narodnog europskog saveza (NES) Irfan Durić kazao je kako se “imenovanje Vlade treba uraditi u skladu s Ustavom FBiH”. Istodobno, iz SDA su zaprijetili podnošenjem kaznene prijave protiv predsjednice FBiH u slučaju da ta odluka ipak budu upućena u daljnju proceduru u Parlament. – Predsjednica FBiH bi ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti. Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu FBiH koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke – priopćili su iz SDA.

Sutra istječe rok

Ustavni rok za imenovanje nove Vlade istječe sutra, a sve je izvjesnije da se SDA više neće dopustiti upravljanje procesima u FBiH i blokiranje uspostave nove Vlade. S obzirom na to da probošnjačka “osmorka” s HDZ-om kontrolira oba doma federalnog Parlamenta te na opravdanu sumnju kako je SDA većinu u bošnjačkom Klubu zaradio prijetnjama, ucjenama i podmićivanjem, na raspolaganju im stoje odredbe Ustava.

– Vladu se može smijeniti bilo odlukom predsjednika Federacije, uz suglasnost potpredsjednika Federacije, ili izglasavanjem nepovjerenja Vladi većinom glasova u svakom od domova – navodi se u točki 5 Ustava FBiH kojom se definiraju izbor Vlade i njezina smjena. Obrnuti proces imenovanja novoga saziva bit će nešto teži, ali će se sva težina pritiska nakon toga sručiti na Lendu. Prema odredbama Ustava FBiH, za imenovanje nove Vlade uz odluku predsjednice i suglasnost dvojice potpredsjednika. Ranije prošloga tjedna dužnosnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka izrazili su očekivanje da će se imenovati novi saziv federalne Vlade, a međunarodna zajednica poručila je da se neće dopustiti opstrukcije toga procesa.

Večernji list, Zoran Krešić/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)