Tri izvora za Reuters potvrdila: Putin je od Indijaca dobio neviđeni šamar!

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

 

Skupina G7, EU i Australija postavile su gornju granicu cijene kako bi se Moskvu lišilo sredstava za rat u Ukrajini. Druga najveća indijska državna banka Bank of Baroda prestala je odobravati plaćanja za rusku naftu koja se prodaje iznad cijene koju je Zapad odredio ovog mjeseca, potvrdila su tri upućena izvora Reutersu.

Neke su indijske rafinerije plaćale u valuti Ujedinjenih Arapskih Emirata za rusku sirovu naftu s niskim sadržajem sumpora po cijeni većoj od 60 dolara po barelu koristeći upravo banku Baroda.

Skupina G7, Europska unija i Australija postavile su gornju granicu cijene krajem prošle godine kako bi zabranile trgovanje ruskom naftom, osim ako se ona prodaje po nametnuto niskoj cijeni, sve kako bi se Moskvu lišilo sredstava za rat u Ukrajini.

– Bank of Baroda je izuzetno oprezna u podmirivanju plaćanja za rusku naftu kupljenu po cijeni iznad gornje granice. Rekli su nam da nema plaćanja iznad te cijene, kaže izvor za Reuters.

Banka još uvijek nije komentirala ovu situaciju.

Prije početka rata u Ukrajini, indijske su rafinerije rijetko kupovale naftu iz Rusije zbog viših troškova prijevoza. Nakon zapadnih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, indijske rafinerije su iskoristile priliku i kupovale po nižoj cijeni.

Rusija je tako zamijenila Irak i postala glavni dobavljač nafte u Indiji tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, pokazuju podaci iz trgovačkih izvora. Neke rafinerije, uglavnom privatni operateri, obavljaju plaćanja u dirhamima za rusku sirovu naftu preko privatnog zajmodavca Axis Bank. Još se ne zna je li Axis Bank prestala obavljati trgovinu ruske nafte po cijeni iznad gornje granice.

Indija ne priznaje zapadno ograničenje cijena ruske nafte, rekao je prošlog mjeseca za Reuters izvor iz ministarstva nafte.

– Nismo niti zaustavili niti smanjili kupnju ruske nafte nakon odluke Bank of Baroda. Razmotrit ćemo korištenje rupija za plaćanje nafte kupljene po cijeni iznad gornje granice, rekao je drugi izvor.

Naime, Indija je prošle godine uspostavila mehanizam za podmirivanje međunarodne trgovine u rupijama. Neke ruske banke kasnije su otvorile račune u bankama u Indiji kako bi olakšale trgovinu rupijama.
Taj mehanizam još nije pokrenut zbog nedostatka ruskog interesa za rupije, te zbog trgovinskog deficita Indije s Moskvom.

Međutim, tijekom prošlotjednog posjeta Indiji, izvršni direktor ruske naftne kompanije Rosneft, Igor Sečin, razgovarao je o načinima proširenja suradnje s Indijom, a to uključuje i mogućnost plaćanja u nacionalnoj valuti.

Jutarnji list/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)