ŠTO KAŽU BROJKE? Tko predstavlja većinsku volju Bošnjaka- SDA i DF ili Osmorka?

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

SDA uporno ponavlja kako oni predstavljaju većinsku volju Bošnjaka time što imaju 13 od 23 izaslanika u Klubu Bošnjaka Federalnog doma naroda, dok im Osmorka odgovara kako su taj “legitimitet” stekli kupovinom troje zastupnika iz Tuzlanske, Goraždanske i Posavske županije. Broj izaslanika u Klubu Bošnjaka, ne može, međutim, biti isključivi kriterij za donošenje zaključka o tom tko je legitimni predstavnik bošnjačkog naroda, odnosno tko predstavlja većinsku izbornu volju tog naroda. U obzir se mora uzeti i ukupan broj zastupnika jednog i drugog bloka u oba doma federalnog parlamenta, piše Hrvatski Medijski Servis.

Zato je zanimljivo vidjeti tko od ova dva bloka ima više zastupnika u Zastupničkom, a tko u Domu naroda Parlamenta F BiH. Blok SDA-DF u Zastupničkom domu broji 38 zastupnika ( SDA 26 i DF 12), dok osam bošnjačkih stranaka ima ukupno 40 zastupnika. U Domu naroda razlika je znatno veća- SDFA ima 21, a Osmorka 28 izaslanika.

Svi ti zastupnici u Zastupničkom i izaslanici u sva četiri kluba, Doma naroda Parlamenta F BiH i jedne i druge političke grupacije, da se ne lažemo, izraz su volje predominantno bošnjačkih birača.

Naime, Srbi iako konstitutivni narod i u FBiH, kojih je po popisu stanovništva iz 2013. samo 2,5 posto u većem bh entitetu nigdje osim u tri općine Hercegbosanske županije (Drvar, Grahovo i Glamoč), zbog svoje malobrojnosti, ne mogu izabrati svoje predstavnike. Taj postotak od posljednjeg popisa stanovništva u BiH čak je, prema neslužbenim procjenama, pao na 1,5 posto, pa se procjenjuje da se stvarni broj Srba koji žive u FBiH smanjio sa 56.000 na 36 tisuća. Ako se od tog broja oduzme broj onih mlađih od 18 godina koji nemaju pravo glasa, te uzme u obzir da je izlaznost na proteklim izborima bila oko 56 posto, jasno je da je utjecaj srpskih birača na izborima bio gotovo nepostojeći. Sičan je slučaj i s “ostalima”, koji, također zbog svoje malobrojnosti (ukupno ih je manje od 3 posto u cijeloj BiH, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina) ne mogu izabrati svoje predstavnike, već su izaslanici u Klubu Ostalih, baš kao i u Klubu Srba, s izuzetkom onih iz tri spomenute općine HBŽ, izraz biračke volje Bošnjaka. Ne zaboravimo, da zahvaljujući protuustavnom Izbornom zakonu Bošnjaci još uvijek mogu, i izabrali su 5 od 23 izaslanika u hrvatski klub federalnog Doma naroda.

Imajući sve ovo u vidu nije teško zaključiti tko predstavlja većinsku volju bošnjačkog naroda u FBiH, odnosno tko je legitimni predstavnik Bošnjaka. Brojke jasno govore da je to “Osmorka”.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)