IZREČENA PRESUDA U AFERI “RESPIRATORI”: Novalić osuđen na 4, Solak na 6 a Hodžić na 5 godina zatvora, Milićević oslobođena

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

U Sudu BiH danas je sudsko Vijeće kojim je predsjedavao Branko Perić izreklo presudu u aferi “Respiratori”. 

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su proglašeni krivima.

Dopremijerka FBiH Jelka Milićević, kojoj se sudilo za nesavjestan rad u službi je oslobođena.

Suđenje je trajalo duže od dvije godine.

Kako je obrazložio Perić koji je izdvojio mišljenje tijekom izricanja presude, Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest a Fikret Hodžić na pet godina zatvora. Krivim je proglašena i Hodžićeva “Srebrena malina”, kompanija preko koje je nabavljeno 100 respiratora. “Srebrena malina” mora platiti 200.000KM kazne.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi na koju postoji pravo žalbe. Premijer FBiH Novalić se danas nije pojavio na izricanju presude.

Prvostupanjsku presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Novaliću se optužnicom teretio zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelima zlouporaba položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Također, Novaliću se na teret stavljalo i pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Pod točkom 2. optužnice, Novalić se teretio za krivično djelo zlouporaba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Tužiteljstvo BiH početkom svibnja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine, dok je pretres pred Sudom BiH otpočeo u veljače 2021. godine.

Osim Novalića, sudski predmet se vodio i protiv Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zlouporabe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovog falsificiranja ili uništavanja.

Jelku Milićević Tužiteljstvo BiH je teretilo za nesavjestan rad u službi.

Oni su optuženi da su nabavili stotinu komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja koronavirusa. Kako je navedeno tada iz Tužiteljstva BiH, uslijed toga je po proračun FBiH nastupila imovinska šteta i omogućeno stjecanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine.

Njima se sudilo kao organiziranoj skupini koja je tijekom pandemije koronavirusa potrošila 10,5 milijuna KM za nabavku 100 kineskih respiratora.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori