Amerikanci su uništili ‘malina’ respiratore; oni ih platili 42.000 KM, Novalićeva vlada preko 100.000 KM

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Sutra će biti izrečena prvostupanjska presuda Fadilu Novaliću i ostalima, koji su sudjelovali u nabavci spornih “malina” respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 milijuna KM.

Optuženi su još Fahrudin Solak, suspendirani ravnatelj FUCZ, Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina” i Jelka Miličević, federalna ministrica financija, piše Avaz.

Instalirani na KCUS-u

Iako su brojni stručnjaci upozoravali na njihovu upitnu kvalitetu i opasnost po pacijente, oni su poslije bili čak instalirani i na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kojim je upravljala Sebija Izetbegović. Ravnateljici KCUS-a su u međuvremenu poništeni magisterij i titula profesorice.

O kakvoj se kvaliteti respiratora radilo, pokazuje činjenica da su Sjedinjene Američke Države u 2021. godini masovno uništile ovu vrstu respiratora.

Razlog je što se nisu nalazili na američkoj listi odobrenih medicinskih aparata za Covid pacijente.

Video uništavanja respiratora ACM812A, koje proizvodi kineska kompanija Aerospace Changfeng, identičnih koje je kupila i Vlada FBiH Fadila Novalića preko firme “Srebrena malina”, snimljen je u Miamiju dok su istovareni na odlagalište otpada u South Dadeu.

– Pozdrav s deponije South Dade, gdje su bačeni i uništeni milijuni dolara i vidu potpuno novih medicinskim ventilatora… – rekla je novinarka Glenna Milberg koja je izvještavala o ovom slučaju.

Koliko su plaćeni

Novinarima “Local 10 News” rečeno je da se radi o aparatima proizvođača “Beijing Aerospace Changfeng Ltd.” iz Pekinga, a prema informacijama do kojih su došli cijena jednog uređaja je iznosila 26 tisuća dolara (oko 42.000 KM) tijekom najveće potrebe za respiratorima pretprošlog proljeća. Podsjetimo, Novalićeva Vlada je, s druge strane, plaćala preko 100 tisuća KM po jednom respiratoru.

Beijing Aerospace ChangFeng Ltd, model ACM812A, nije bio na listi 86 modela respiratora koje je FDA (Američka agencija za lijekove i hranu) odobrila za hitnu upotrebu za Covid pacijente, te su zbog toga morali biti uništeni.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)