KONAKOVIĆ/Razgovarano je o integraciji zemalja zapadnog Balkana, BiH uskladila vanjsku politiku s EU

Vrijeme:2 min, 25 sec

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je, na poziv ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonija Tajanija, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana u Rimu.

U sklopu sesija razgovarano je o situaciji u regiji te načinima jačanja zajedničkih napora u područjima sigurnosti, migracija i strateške komunikacije kao i o europskoj integraciji zemalja zapadnog Balkana. Uz ministre vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i domaćina, talijanskog ministra Tajanija, skupu su prisustvovali i povjerenik za susjedstvo i proširenje EU Oliver Várhelyi i ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Billström, kao zemlje predsjedateljice Vijećem EU.

Kandidatski status pozitivna poruka građanima

Na prvoj sesiji Ministarskog sastanka naziva „Proces europskih integracija Zapadnog Balkana: put naprijed”, ministar Konaković je u svom obraćanju istanknuo da status zemlje kandidata za članstvo u EU, koji je Bosna i Hercegovina nedavno dobila, predstavlja pozitivnu poruku građanima da je naša budućnost u EU. Dodao je da je sasvim jasno kako se na tom europskom putu od naše zemlje očekuje provođenje reformskog procesa. Naglasio je da novoformirano Vijeće ministara BiH već napravilo niz važnih i odlučujućih koraka s ciljem napretka u provođenju 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Europske komisije. Ocijenio je da je BiH značajno povećala napore u usklađivanju sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da je od siječnja ove godine ta usklađenost 100 posto.

– Uvjeravam vas da je proces europskih integracija u središtu našeg programa i da je članstvo Bosne i Hercegovine u EU naš strateški cilj. Ostvarili smo značajan napredak, ali pred nama je niz reformi koje moramo provesti kako bismo ispunili svih 14 ključnih prioriteta. Računamo na trajnu podršku EU, kako za naše napore u potrazi za postizanjem političkog konsenzusa, tako i za pružanje tehničke pomoći i stručnosti u usvajanju potrebnih reformi – kazao je ministar i dodao da je trenutna geopolitička situacija povećala svijest o važnosti naše regije na njenom putu ka EU.

Regionalna suradnja igra značajnu ulogu

Na drugoj sesiji naziva „EU-zapadni Balkan: Zajedno unaprjeđujemo našu suradnju” ministar Konaković je govorio o važnosti regionalne suradnje na europskom putu. Ponovio je da je europska perspektiva regije instrument za očuvanje i širenje mira, stabilnosti i prosperiteta za sve zemlje jugoistočne Europe. Ocijenio je da je ruska invazija na Ukrajinu doprinijela podizanju svijesti EU o strateškoj važnosti regije zapadnog Balkan te da u tom kontekstu regionalna suradnja kao i suradnja EU i zapadnog Balkana igraju izuzetnu važnu ulogu. Posebno je naglasio značaj Berlinskog procesa i suradnje zemalja zapadnog Balkana. Dodao je da će Bosna i Hercegovina i dalje biti konstruktivan partner svim susjedima, opredijeljena za promoviranje mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i za jačanje regionalne suradnje i izgradnje povjerenja u regiji.

U Rimu je nakon ministarskog sastanka održana i konferencija „Nova vizija Zapadnog Balkana: EU pristupanje i regionalna sigurnost”, događaj javne diplomacije, koji je organizirao Institut za međunarodne poslove u suradnji s OBC Transeuropa.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)