Borjana Krišto na općoj audijenciji kod Svetog Oca pape Franje

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Krišto je pozvala Svetog Oca u službeni posjet Bosni i Hercegovini u Mostar i Hercegovinu i da svojim duhom, riječima i porukama potpomaže duhu jedinstva i mira.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravi u službenom posjetu Svetoj Stolici u Vatikanu.
Posjet je započela općom audijencijom kod Svetoga Oca pape Franje.

Predsjedateljica Krišto je posebno izrazila veliku čast što je Sveti Otac primio njezino izaslanstvo u Velikom tjednu, kada papa Franjo vodi katoličke obrede uoči najvažnijeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Također je izrazila neizmjernu čast na prigodi za audijenciju te je papi Franji čestitala desetu godišnjicu pontifikata.

Predsjedateljica Krišto je istaknula da papa Franjo svojim riječima, poticajima i gestama potiče i hrabri duh zajedništva i bratske ljubavi koji je od posebne važnosti za sve vjerske i nacionalne zajednice u BiH.

Predsjedateljica Krišto se prisjetila Papina posjeta Bosni i Hercegovini 2015., kad je papa Franjo istaknuo da su važni tolerancija, dijalog i suradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općega dobra. Upravo u tom ozračju predsjedateljica Krišto je izrazila uvjerenje da će se i u razdoblju koje slijedi nastaviti angažman Svete Stolice u korist pomirbe, dijaloga i međusobnog povjerenja u regiji, kao i podrške europskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Papa Franjo je naglasio da su tolerancija, međusobno razumijevanje i suradnja temelj svakog društva u cilju mirnog zajedničkog suživota i stabilnosti. Te su vrijednosti zajedničke za sve ljude.

Predsjedateljica je kazala da je novi saziv Vijeća ministara već učinio značajne iskorake te da će nastaviti s daljnjim predanim radom kako bi u razdoblju koje slijedi načinili značajne pomake kada je u pitanju nastavak reformskog procesa, kao što je ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, na putu priključenja Europskoj uniji.

Integriranje BiH u EU ostaje naš strateški i prioritetni cilj, istaknula je Krišto, koja je dodala da ostaje nedvojbeno opredijeljena za daljnje unapređenje političkog dijaloga, vođenje dobrosusjedskih odnosa, a sve u cilju mirnog suživota, stabilnosti i gospodarskog prosperiteta u korist svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Predsjedateljica je također navela da je podrška Svete Stolice europskom putu BiH od ključne važnosti. Krišto je informirala Svetog Oca o naporima, ponuđenim rješenjima i spremnosti na konstruktivan dijalog i kompromis, uz potpuno uvažavanje multinacionalnog karaktera Bosne i Hercegovine, kako bi se, među ostalim, iznašla rješenja i provela ograničena ustavna reforma i izmjena Izbornog zakona BiH.

Predsjedateljica Krišto je papi Franji darovala skulpturu „Majka“ akademskog kipara Stjepana Skoke, u znak sjećanja i poštovanja prema majkama udovicama svih ratova. Ona simbolizira izdržljivost u patnji, požrtvovnost za svoju djecu, postojanost i nadu. Krišto je pozvala Svetog Oca u službeni posjet Bosni i Hercegovini u Mostar i Hercegovinu i da svojim duhom, riječima i porukama potpomaže duhu jedinstva i mira.

 

Vrisak.info/  https://www.vrisak.info/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)