LIcemjerje ‘zelene tranzicije’: vojne industrije, oprema i oružja strahovito onečišćuju okoliš

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

Nakon godinu dana rata Ukrajina ne trpi samo ljudske i materijalne gubitke, nego ju je ruska agresija izložila dosad neviđenom ratnom onečišćenju, koje može zahvatiti i šire prostore Europe. Trovanje okoliša i ispuštanje golemih količina ugljikovih i drugih štetnih spojeva u atmosferu posljedica je intenzivne proizvodnje i upotrebe naoružanja i ratne vojne opreme: vojne industrije i upotrebe njezinih proizvoda: tenkova, brodova, letjelica, raketnog, toppovskog i drugog strjeljiva. Sve to ne dopušta više ignoriranje i guranje pod tepih, ističe stručnjak za međunarodne odnose i kretanja Mario Stefanov u tjedniku 7dnevno.

 

Stefanov primjećuje licemjerje “zelene revolucije”, po kojoj se “malim običnim ljudima pokušava oduzeti automobile i time ograničiti njihovu mobilnost i slobodu”, no da golema onečišćenja klime, vode i tla i dalje nesmetano čine “vojna mašinerija, tenkovi s motorima na ekološki najprljavija moguća ugljikovodična goriva, flote ratnog brodovlja i tisuće i tisuće borbenih aviona koji svakodnevno ispuštaju tolike količine CO2 i drugih plinova koje prosječni stanovnik ne može emitirati ni za cijeloga života”.

S time su povezane i neizmjerne ekološke štete same vojne industrije, “koja uključuje proizvodnju specijalnih čelika i drugih vojnim potrebama prilagođenih materijala”, a koja ispušta golemekoličine CO2 i drugih za čovjeka i okoliš opasnih spojeva. Dok je sama “upotreba vojski i vojne tehnike u ratovima” takva opsega da se “jedva može kvantitativno izraziti”.

I upravo na tome, na širenju ratnih sukoba u kojima se masovno koristi tehnika koja posvema odudara od ciljeva i metoda zelene transformacije “pada maska s prljave tajne tobože čiste ideologije, koja je dosad prikrivala, i to uspješno, učinak vojski i ratova na okoliš”, koji daleko premašuje sve ostale izvore onečišćenja, upozorava Stefanov, pozivajući se i na članak njemačkog medija Deutsche Welle, koji problematizira vojnu industriju, oružja i ratove upravo s gledišta njihova katastrofalnog utjecaja na ljudski okoliš odnosno na uvjete života, zdravlja i samog opstanka. Čitav se članak može pročitati ovdje:

Povezano:

Što se želi postići klimatskom konferencijom u Glasgowu COP26?

 

Mario Stefanov, 7dnevno/Hrvatsko nebo

Odgovori