Susret kajkavske riječi, akvarela i glazbe

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Jučer, 31. ožujka, u Šenkovcu (općina Brdovec) u organizaciji Udruge Ivan Perkovac (Šenkovec) i Naklade Bošković (Split) održano je predstavljanje knjige kajkavske poezije Trofelno skupzvučje i otvorena je prva samostalna izložba akvarela Nenada Piskača. Događaj je, u prostoru stare pučke škole koja danas služi za kulturne događaje i aktivnosti, moderirala predsjednica Udruge Ivana Perkovca prof. Jasna Horvat.O knjizi je govorio predsjednik Krapinsko-zagorskog ogranka Društva hrvatskih književnika Božidar Brezinščak Bagola. Naglasio je kako je riječ o neobičnoj knjizi triju suvremenih kajkavskih lirika: Emilije Kovač, Gorana Gatalice i Nenada Piskača. Sve troje članovi su Društva hrvatskih književnika. Neobično je i neočekivano da se tri različite poetike pronađu u istoj knjizi. Neočekivano je da kajkavsku poeziju objavljuje splitski nakladnik. Bagola je predstavio svakoga od autora, te je dao širi kontekst kajkavskoga govornog područja s posebnim naglaskom na gornjosutlanske i donjosutlanske govore, od kojih su, uz bednjanski, posebno zaštićeni humski (Hum na Sutli) i kajkavska ikavica.U ime autorā govorio je Nenad Piskač. Među ostalim rekao je kako je zajednička poveznica triju različitih poetska „fele“ – ljubav prema kajkavskom dijalektu – i zahvalio se Nakladi Bošković što je u svom nakladničkom programu pronašla mjesta i za kajkavsku riječ. Istaknuo je kako Ministarstvo kulture nije otkupilo nijedan primjerak ove knjige. Brojna publika mogla je čuti njegovu interpretaciju zastupljenih pjesama.

Izložbu akvarela otvorio je prof. Davorin Radić, akademski slikar. U prigodnoj riječi istaknuo je kako ono što poezija predstavlja u književnosti to u slikarstvu predstavlja akvarel, pa nije nikakvo iznenađenje da pjesnik istodobno bude i akvarelist. Takvih primjera imamo u hrvatskoj baštini, primjerice, Mihovil Krušlin bio je vrhunski akvarelist, a pisao je i poeziju. No, neobično je da se etablirani pjesnik počne baviti akvarelom u šezdesetoj godini života, kao što je to slučaj kod Piskača. Početak je to koji obećava, rekao je Radić.
Piskač je potvrdio da se akvarelom počeo baviti prije jedne godine i da je otad naslikao oko tisuću akvarela. Prije toga, rekao je, s vodom i pigmentom susreo se davno, još u osnovnoj školi.
Prigodnim glazbenim izvedbama događaj su popratili Barbara Pijetlović, sopran, i Nikola Šrajbek, gitara. Ovaj susret kajkavske riječi, akvarela i glazbe sponzorirao je OPG Crnić asortimanom svojih nadaleko čuvenih vina.

Nenad Piskač književnik je i publicist, a posljednjih godina i kolumnist Hrvatskog neba. U druženju nakon predstavljanja knjige, otvorenja izložbe i glazbenih točaka sudjelovali su i njegovi bliski prijatelji, među kojima su i suradnici Hrvatskog neba, o čemu je za uspomenu ostala i ova fotografija.

 

Naslovna fotografija: Dorian Stiegler, fotograf.

 

Z. G., Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)