Logoraši HNŽ-a: Muzeja HVO-a će biti radi naše djece i osoba koje su nas životima zadužili

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Logoraši ističu kako je Odluka o obnovi zgrade vojarne i izgradnja Muzeja HVO-a donesena “potpuno zakonski, pravno i u suglasju, poštujući sve tri bivše vojne komponente koje su 2006. godine ušle u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”.

Hrvatska udruga logoraša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) priopćila je u četvrtak kako ne mogu ostati nijemi na “gromoglasnu šutnju onih koji bi argumentima trebali ukazati na potpunu institucionalnu ispravnost i poštovanje odluka nadležnih državnih tijela, a kojima bi demaskirali pokušaje politiziranja i izazivanja tenzija povodom početka obnove zgrade i izgradnje Muzeja HVO-a na prostoru vojarne ‘Stanislav Baja Kraljević’ u Mostaru”.

U priopćenju ističu kako je Odluka o obnovi zgrade vojarne i izgradnja Muzeja HVO-a donesena “potpuno zakonski, pravno i u suglasju, poštujući sve tri bivše vojne komponente koje su 2006. godine ušle u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”.

“Muzeja Hrvatskog vijeća obrane će biti radi naše djece i radi osoba koje su nas svojim životima zadužili da se ne zaborave, a u njemu će naša djeca i naraštaji iza nas učiti o časnim trenutcima hrvatske povijesti u Bosni i Hercegovini koja je i naša Domovina”, napisano je u priopćenju.

Istaknuto je kako je logor za Hrvate “Muzej” u Jablanici 2020. godine, kao i porušeni most na Neretvi, obnovljen kroz projekt “Zanimljivi muzeji” i financiran sredstvima Europske unije, a gdje se ne spominju ratni zločini nad hrvatskim logorašima. Dalje su spomenuli logor za Hrvate Bijelog Polja kod Mostara koji danas nosi naziv OŠ “Bijelo Polje” te u kojoj se nesmetano odvija obrazovno-nastavni proces.

“Jedan od najtežih logora za Hrvate Konjica je Sportska dvorana ‘Musala’ koja je obnovljena 2019. godine kroz projekt Agencije za ekonomski razvoj i financirana sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlade HNŽ-a i Općine Konjic, gdje se nesmetano odvijaju sve nastavne aktivnosti i sportski događaji”, navodi se.

Dalje stoji kako je “najteži logor za Hrvate Grada Mostara i okolice bio logor ‘IV Osnova škola’ u Mostaru gdje se sada nalazi Općinski sud u Mostaru”.

“Logor za Hrvate i Bošnjake u kasarni u Bileći nakon rata je obnovljen i nosi naziv kasarna ‘Bilećki borci’ u kojem se obilježavaju svečane obljetnice Hercegovačkog korpusa VRS. U logoru Bileća, presudama Suda BiH, utvrđeno je činjenje ratnih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima Mostara i Stoca 1992. godine”, istaknuli su, između ostaloga u priopćenju.

Svi navedeni objekti, kako su naveli iz udruge, obnovljeni su sredstvima stranih vlada ili država, kao i sredstvima svih korisnika županijskih, federalnih i državnih proračuna. Iz udruge su napomenuli kako se danas u tim objektima nesmetano odvijaju različiti društveni procesi.

“Kao bivši zatočenici, poštujemo poginule žrtve bošnjačkog naroda, ne negiramo da su na tom mjestu 1993. godine bili zatočeni, da svim nevinim žrtvama treba odati pijetet, ali također slijedom gore navedenih logora za Hrvate koji su obnovljeni mnogo prije i koji danas služe određenoj društvenoj svrsi, želimo istaći da mi poštujemo institucije i odluke svih državnih tijela, jer to je vid poštovanja vlastite države, iako se s tim odlukama mnogo puta i ne slažemo”, navedeno je.

U priopćenju su još naglasili kako je Hrvatsko vijeće obrane, čiji su vojnici također bili muslimanske i srpske vjeroispovijesti, početkom agresije prvo stalo u obranu Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.

FENA/https://www.vecernji.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)