Ciljevi i laži klevetničke kampanje poljske ljevice protiv Ivana Pavla II.

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

“Poluistina je cijela laž.”

Ova židovska poslovica savršeno opisuje nepoštene tvrdnje da je budući papa sveti Ivan Pavao II. svojedobno prikrivao seksualno zlostavljanje kao nadbiskup Krakova (1962.-1978.), a koje su nedavno iznijeli nizozemski novinar Ekke Overbeek i privatna poljska novinska postaja u američkom vlasništvu, TVN24. Poljski povjesničari jednoglasno su odbacili te optužbe kao temeljene na manipulativnom i selektivnom čitanju arhivskih dokaza, dok se poljsko društvo velikom većinom okupilo u obranu pokojnog pape.

Prioriteti poljske ljevice

Ideološka ljevica u današnjoj Poljskoj ima dva glavna cilja, jedan kratkoročni, a drugi dugoročni. Prva je da izbaci s vlasti socijalno konzervativnu stranku Pravo i pravda, koja vlada zemljom od 2015. godine. U međuvremenu, dugoročno gledano, poljska ljevica sanja o stvaranju socijalne revolucije poput one koju je proveo premijer José Luis Rodríguez Zapatero u Španjolskoj 2000-ih, sa legalnim pobačajem na zahtjev, istospolnim “brakovima” i državnom politikom vođenom LGBT i rodne ideologije.

Naravno, poljska ljevica je zabrinuta zbog klimatskih promjena, prava životinja, izbjeglica i drugih pitanja koja su draga njenim ideološkim kolegama u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Europi. Ali čak i površno čitanje poljskih lijevo-liberalnih medija i izjava progresivnih poljskih političara otkriva opsjednutost društvenim i seksualnim pitanjima.

Također, primarna prepreka ostvarenju ovih ciljeva je Katolička Crkva.

Dakle, da bi oslabila poziciju Crkve i ugradila društveni progresivni program u zakonodavstvo, ljevica treba diskreditirati Ivana Pavla II u očima Poljaka. Nadalje, u svom je naučavanju poljski papa dosljedno branio dostojanstvo nerođenih i tradicionalni spolni moral.

Sveti Ivan Pavao II. nije prvi papa koji se našao na udaru klevetničke medijske kampanje. Iako je papa Pio XII. bio eksplicitniji u svojoj kritici komunizma nego nacizma, spasio je tisuće talijanskih Židova skrivajući ih u Vatikanu, Castel Gandolfu i mnogim rimskim samostanima. Ipak, kampanja klevetanja koju je orkestrirao KGB dovela je do toga da ga prozovu “Hitlerovim papom”. Kao i Ivan Pavao II., Benedikt XVI. optužen je za nemar u suočavanju sa seksualnim zlostavljanjem kao nadbiskup, ali su njemački tužitelji prekinuli slučaj zbog nedostatka dokaza. U međuvremenu, nedugo nakon izbora, papa Franjo je također lažno optužen da se simpatizirao s argentinskom vojnom diktaturom 1970-ih i 1980-ih.

Srećom, poljski povjesničari i veći dio poljskog društva pokazali su se imunima na ove optužbe. Siguran sam, međutim, da će ljevica nastaviti s napadima na svetost Ivana Pavla II., pa se one koji brinu za povijesnu istinu morati pripremiti na dugu bitku.

 Filip Mazurczak 
Filip Mazurczak is a historian, translator, and journalist. His writing has appeared in First Things, the St. Austin Review, the European Conservative, the National Catholic Register, and many others

 

 

Quo vadis Croatiahttps://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori