PO RUSKOM MODELU/Progon sutkinje Ružice Jukić!

Vrijeme:4 min, 16 sec

 

Na facebook profilu Defter hefte objavljen je tekst o progonu sutkinje Ružice Jukić, kojeg Hrvatski Medijski Servis prenosi u cjelosti:

Nakon što je nisu izabrali članovi VSTV-a za sutkinju Apelacijskog suda Brčko Distrikt, kao ni za sutkinju Županijskog suda Tuzla, iako je bila prva na rang listi, VSTV, odnosno Ured disciplinskog tužitelja joj montira proces, kako bi ju eliminirali iz dalje utrke za Županijski sud u Tuzli, iako nikada nisu eliminirali nikoga zbog pravomoćne disciplinske osude, a kamoli prvostupanjskog postupka. Birali su čak i one koji su pravomoćno krivično osuđeni, kao što je to slučaj sa S. I., koja je imenovana za Glavnog tužitelja u jednom mjestu u Posavini, odmah nakon što je krivično pravomoćno osuđena.

Sutkinju Ružicu Jukić procesuira Ured disciplinskog tužitelja, jer je iznijela demant na svom facebook profilu, nakon što ju je javno napala šefica Ureda disciplinskog tužitelja odnosno Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević i to pred Parlamentarnom komisijom, obzirom da je bila nezadovoljna ocjenom koju joj je dodijelila Komisija u kojoj je sudjelovala i sutkinja Ružica Jukić.

Te činjenice iznosi Glavna disiplinska tužiteljica na Parlamentu u prisustvu novinara, iako se žalila na tu ocjenu komisije, VSTV je donijelo odluku po žalbi i istu odbilo kao neosnovanu te prihvatilo ocjenu Komisije. Nakon toga Glavna disciplinska tužiteljica se žalila Agenciji za državnu službu, te je i tu odbijena njena žalba.

Dakle, iskoristila je sva pravna sredstva i oni koji su preispitivali njenu žalbu su rekli da je neosnovana. To nije smetalo Glavnu disciplinsku tužiteljicu da na Parlamentu u prisustvu novinara iznosi ponovo neistine, kako je manju ocjenu dobila od Komisiji za ocjenjivanje neosnovano zbog pritisaka. Smetalo joj je što je na to odgovorila sutkinja Ružica Jukić na svom facebook profilu i ukazala na loš rad tog Ureda, te da između ostalog kada je Ured tražio obustavu plaća za pravosudne nositelje, koji su suspendirani da je jedina poveznica između njih bila njihova hrvatska nacionalnost, što je istinita činjenica.

Zanemaruje Ured disciplinskog tužitelja da je ta ista sudija Ružica Jukić u veljači i ožujku 2017.g. tražila da se stavi na dnevni red poništenje odluke o izboru za člana VSTV iz reda Ostalih, jer je to mjesto pripadalo Bošnjacima. I uspjela je u tome, te je izabran Bošnjak, umjesto član VSTV iz reda Ostalih. To nije učinio niti jedan Bošnjak član VSTV, nego Ružica Jukić! Što dovoljno govori o tome da je sutkinja Ružica Jukić, svoj posao radila profesionalno, kao i tada kada je napisala tekst u vidu demanta na svom facebook profilu.

Je li se Glavna disciplinska tužiteljica namjeravala osvetiti sutkinji Ružici Jukić kada podiže disciplinsku tužbu protiv Ružice Jukić i to upravo za ovaj demant koji je objavljen na njenom profilu, koji faktički kritizira rad Ured disciplinskog tužitelj i objašnjava da se ne može za takav rad dobiti najviša ocjena?! Zatim dodaje kao drugu točku obraćanje Ružice Jukić članovima VSTV, putem maila, kada nije izabrana za sutkinju Apelacijskog suda u Brčko Distriktu.

I šta nakon toga imamo kao zaključak? Pa to da ni jedan nositelj pravosuđa ne smije kritizirati rad Ureda disciplinskog tužitelja, pa ni primjetiti činjenicu koja je istinita, jer će biti procesuiran od tog istog Ureda. Nadalje, ako bilo koji nositelj pravosudne zajednice se obrati VSTV-u, zato što je nezadovoljan neizborom, slijediti će mu disciplinska tužba i suditi će mu isti članovi VSTV-a koje je neki nositelj pravosuđa kritizirao ili uputio mail. Ovo je očit primjer one izreke: „Kadija te tuži, kadija ti sudi“!

Kako sutkinja Ružica Jukić može očekivati pravdu od ovih ljudi, koji podižu ovakve disciplinske tužbe?

Kada je u pitanju osveta prema sutkinji Jukić zaboravlja Ured disciplinskog tužitelja na Europsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, njegove članove 8 i 10, koji govore o slobodi govora, izražavanja i mišljenja. Pravo na slobodno izražavanje i mišljenje je utvrđeno u nekoliko presuda Europskog suda za ljudska prava i koji sud je upravo kada su bili u pitanju nositelji pravosudnih funkcija i koji su javno u emisijama, pa i na svom facebook profilu kritizirali svoj VSTV, oslobodio iste, jer je dozvoljeno i kritizirati i imati svoje mišljenje o nekoj činjenici.

Možda bi mi obični građani i pomislili da je sutkinja Ružica Jukić možda neosnovano kritizirala rad Ureda disciplinskog tužitelja, da i sami nismo vidjeli, a što je i na raznim prosvjedima ukazivano, da Ured disciplinskog tužitelja upravo štiti pojedine sudce i tužitelje, koji zbog svojih radnji ne bi trebali ni trenutka ostati na svojim funkcijama. Sama činjenica govori za sebe da Ured disciplinskog tužitelja odbaci preko 90 posto prijava, te da često Ured ni ne sasluša svjedoke, koji su navedeni u prijavi, nego samo prijavljenog sudca ili tužitelja i odbaci prijavu.

Zbog toga je odvjetnik Ifet Feraget i podnio krivičnu prijavu protiv Glavne tužiteljice Alene Kurspahić Nadarević. Dakle, dokle god bude ovakvih procesa, a korupcija se ne procesuira, daleko je Bosna i Hercegovina i od pravde i od Europe. Za nadati se da će disciplinske komisije primjeniti Europsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i osloboditi sutkinju Ružicu Jukić odgovornosti, te pokazati da ne posežu za osvetom, kao što to radi Ured disciplinskog tužitelja./PRavniPRess/

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori