Komšić optužio SAD da podržava hrvatski, srpski i albanski nacionalizam i podjelu BiH

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Željko Komšić, koji već četvrti mandat suprotno Ustavu i presudi Ustavnog suda BiH obnaša dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima gostujući u programu Federalne televizije, izjavio je da u prethodnih četiri-pet, možda i više godina, dolazi do promjene pristupa međunarodne zajednice odnosno Sjedinjenih Američkih Država kao glavne sile u tom krugu prema Bosni i Hercegovini i regiji.

-Prevladali su pragmatični pa i makijavelistički pristup, što u biti, prema Komšićevim riječima, znači okretanje podrške ka albanskom, srpskom i hrvatskom nacionalizmu, a posljedično, težnjama ka podjeli BiH.

Upitan ima li svjetskih sila koje nekad ne bi, a danas ipak bi prihvatile podjelu Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH decidno odgovara: “Naravno da ima”. Obrazlažući dalje, on ponavlja da smo mi, uprkos tome, “skloni gurati glavu u pijesak” i ponašati se kao da nema ničeg.

Na pitanje čiju političku provodi aktualni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, Komšić odgovara: “Američku, uz podršku drugih partnera”.

U dijelu razgovora o formiranju vlasti u FBiH, odnosno teškoćama i političkim neslaganjima u vezi s tim pitanjem, Komšić je kazao da bi jedini način izlaska iz krize bio dogovor Hrvatske demokratske zajednice, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije jer, naprosto, veoma bitnu ulogu u formiranju vlasti, prema Ustavu, ima troje ljudi – predsjednik i dva dopredsjednika Federacije BiH, a oni su članovi navedenih stranaka. Parlamentarna većina nažalost nije dovoljna, konstatira Komšić, prenijela je Fena.

Komšićevo mišljenje je da Bosni i Hercegovini još treba institucija Ureda visokog predstavnika sve dok postoji Daytonski sporazum odnosno dejtonsko ustavno uređenje, do eventualne suštinske promjene čitavog sustava i političke paradigme u Bosni i Hercegovini.

Komšić smatra da je, ukoliko visoki predstavnik nametne nova rješenja, najbolje da ukinemo izbore u Federaciji.

“Čovjek ne zna što bi rekao na takve planove. Onda je najbolje da visoki predstavnik i američki veleposlanik bilo koji budu, mada mislim da poslije Schmidta neće biti više visokih predstavnika, najbolje da oni onda određuju. Dođe dan izbora oni odrede. Čemu izbori, sve je farsa onda”, rekao je Komšić.

Navodi da vlast u Federaciji po Ustavu, voljeli se ili ne, moraju formirati HDZ, SDP i SDA.

“DF tu nije igrač nikakav. Jedino je to način da se izađe iz ove potpuno besmislene krize u koju nas je gurnuo Schmidt svojim odlukama. U Federaciji je blokirana vlast od 2018. Blokada je standardno agregatno stanje federalnih vlasti”, naveo je.

Smatra da nam, dok imamo Dejtonski mirovni sporazum ovakav kakav jeste, treba Ured visokog predstavnika.

“Dok se ne dogodi neka suštinska promjena cijelog sustava i političke paradigme u BiH”, zaključio je Komšić.

 

hms.ba/  https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori