Evo zašto Hrvatskoj nije važno samo prvo mjesto u grupi već i svaki bod u ovim kvalifikacijama

Vrijeme:3 min, 11 sec

 

Hrvatska je ostvarila cilj u prve dvije utakmice kvalifikacija.

Nakon iznenađujućeg i dosta stresnog remija s Walesom na Poljudu nije bilo malo onih koji su se sjetili stare boljke hrvatske reprezentacije – lošeg starta kvalifikacija. No Dalićevi izabranici velikom su pobjedom u Turskoj poništili splitski kiks i došli u sjajnu poziciju nakon prva dva kola.

Sam Dalić logično je zaključio kako su četiri boda iz prve dvije utakmice protiv rivala u grupi sasvim dovoljan plijen u ožujku. Ipak, očekivalo se kako će do tog plijena doći pobjedom nad Walesom i bodom kod Turaka.

Ovako je malo načeta dobra atmosfera oko rezultata koja je vladala još od lipnja prošle godine kada je počeo nezaustavljivi marš Vatrenih u Ligi nacija. Novi loš rezultat u Turskoj ipak bi na neki način poremetio planove Dalića niti tri mjeseca uoči Final Foura Lige nacija.

Pobjeda u Turskoj donijela mir

Pobjeda u Turskoj vratila je stvari na pravo mjesto. Ne samo to, ovakav rasplet osvajanja četiri boda u prve dvije utakmice ispao je bolji od zamišljenog zbog vrijedne pobjede s dva razlike kod Turaka, vjerojatno najvećeg konkurenta za prvo mjesto u grupi D.

Jedino bolje od ovog raspleta bile bi dvije pobjede, ali sada je već poprilično jasno, ako je i bilo ikakve sumnje dosad, da će Vatreni sigurno biti prvi ili drugi u skupini koja je proglašena, ako ne najlakšom, onda jednom od najlakših u povijesti kvalifikacijskih ciklusa naše reprezentacije.

Najesen već treba misliti o Euru

No, ima još jedna vrlo važna stvar u ovim kvalifikacijama. Vatreni bi trebali biti ne samo prvi u skupini već i ostvariti što više bodova. To će biti iznimno važno zbog statusa nositelja u ždrijebu za Euro 2024. Kriterij po kojem će se određivati jakosne skupine na ždrijebu u prosincu u Hamburgu bit će isključivo učinak u ovim kvalifikacijama.

Euro će se, kao i protekla dva, igrati u formatu s 24 reprezentacije raspoređene u šest skupina po četiri. Nositelji u tim skupinama bit će Njemačka kao domaćin EP-a i još pet najboljih pobjednika kvalifikacijskih skupina.

Budući da nemaju sve kvalifikacijske skupine jednak broj reprezentacija (u nekima ih je pet, u nekima šest), pobjednicima onih grupa sa šest reprezentacija oduzimat će se bodovi ostvareni protiv posljednje plasiranih.

Dakle, ako Hrvatska u ždrijebu Eura želi biti među nositeljima, trebat će završiti ne samo prva u skupini nego i sa što boljim bodovnim učinkom. Stoga će svaki bod u nastavku kvalifikacija biti izuzetno bitan u utrci s Turcima i Velšanima za prvo mjesto, ali i u nastojanjima da se domognemo pozicije nositelja.

Nije presudno, ali zašto ne imati bolji ždrijeb?

Osvajanje prvog mjesta u grupi u slučaju nešto slabijeg bodovnog učinka značilo bi drugu jakosnu skupinu skupa s pet slabijih pobjednika kvalifikacijskih grupa i najboljim drugoplasiranim, a time i nešto teži ždrijeb na Euru. Jasno, to ne znači da ćemo sigurno imati teži ždrijeb, ali se šanse povećavaju.

Budu li Vatreni u konačnici drugi u ovoj našoj skupini i da pritom ne budu imali dovoljan broj bodova da budu najbolja drugoplasirana reprezentacija, u ždrijebu skupina za Europsko prvenstvo bili bi tek u trećem potu, a ne treba posebno objašnjavati zašto bi to moglo imati neželjene posljedice za ostvarivanje pravog rezultata na Euru.

Njemačka i Španjolska ili Francuska i Portugal iz prve jakosne skupine ne čini se kao željeni ždrijeb na Euru i zbog toga je prvo mjesto u ovakvoj grupi ipak imperativ.

Vatrenima nastavak kvalifikacija slijedi tek u rujnu s dvije nešto lakše utakmice, a onda će se sve vjerojatno rješavati opet protiv Walesa i Turske u listopadu. No ponavljamo, ako će se gledati u budućnost, svaki bod mogao bi biti važan.

Raspored do kraja kvalifikacija

8. rujna
Hrvatska – Latvija

11. rujna
Armenija – Hrvatska

12. listopada
Hrvatska – Turska

15. listopada
Wales – Hrvatska

18. studenog
Latvija – Hrvatska

21. studenog
Hrvatska – Armenija

 

gol.hr/ https://gol.dnevnik.hr//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)