Stranka za BiH najpoželjnija ‘udavača’ na bošnjačkoj postizbornoj sceni

Vrijeme:2 min, 46 sec

 

Nije prvi, a vjerojatno ni posljednji put da stranke s prilično skromnim izbornim rezultatom u Bosni i Hercegovini dobiju veliki dio kolača u vlasti. Ako se uspostavi izvršna vlast na federalnoj razini, kako je najavljeno, veliki dobitnik svakako će biti Stranka za BiH.

Ponovno bitna stranka

Politički projekt Harisa Silajdžića dugi niz godina bio je na margini političke scene, a najzaslužniji za povratak Stranke za BiH “iz mrtvih” svakako je njezin novi predsjednik Semir Efendić koji je bio velika uzdanica Stranke demokratske akcije te ujedno načelnik najmnogoljudnije općine u Bosni i Hercegovini, sarajevskog Novog Grada. Efendić je kao kadar SDA u usponu bio i kandidat za županijskog premijera u Sarajevu, a nakon što je razotkrio aferu “Asim”, odnosno namještanje glasovanja unutar SDA, odlučio je napustiti stranku i političku karijeru nastaviti drugim putem. Špekuliralo se da bi mogao osnovati novu stranku poput drugog SDA, disidenta Dine Konakovića. Međutim, Efendić je iskoristio liderski deficit u SBiH i preuzeo tu stranku koja je već imala određeni imidž i, što je bitno, infrastrukturu na terenu.

U kratkom razdoblju Efendić je uspio pozicionirati SBiH kao vrlo bitnog političkog aktera, iako sam izborni rezultat 2022. godine nije dramatično bolji u odnosu na 2018. godinu. No, ostvaren je dovoljan napredak da SBiH bude “jezičac na vagi” pri uspostavi vlasti i onda ne čudi što im i “trojka” i SDA nude mnogo više vlasti nego što im po izbornom rezultatu pripada.

U prethodnom mandatu SBiH je bio potpuno nerelevantan politički subjekt. S 23.007 glasova ili 2,3 posto ostali su ispod izbornog praga u Federaciji BiH i morali su se zadovoljiti tek po dvama mandatima u skupštinama Tuzlanske i Bosansko-podrinjske županije te jednim zastupnikom u Zeničko-dobojskoj županiji. Četiri godine poslije, predvođeni Efendićem, dobivaju 36.465 glasova, odnosno prelaze izborni prag s 3,74 posto glasova u FBiH. Dovoljno za četiri mandata u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i ulogu poželjnog partnera u vlasti za oba probošnjačka bloka (“trojka” ili SDA – DF). Osim toga, uz ponovljeni rezultat u Tuzlanskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji, SBiH je postao parlamentaran i u Unsko-sanskoj te, što je Efendiću posebno važno, u Sarajevskoj županiji, i to s čak pet zastupnika.

Ključni za vlast

Neslužbeno se doznaje kako SDA Efendiću nudi mnogo toga, od premijerske pozicije na federalnoj razini do čak tri ili četiri ministarska resora i brojne pozicije u javnim poduzećima i agencijama. S druge strane, SBiH se, za sada, drži uz “trojku” koja mu je u Sarajevskoj županiji dala važne resore financija te komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Na federalnoj razini SBiH je prošao još bolje s ministarskom pozicijom u resoru industrije, energetike i rudarstva te s još jednim ministarstvom. U “paketu” s ministarskom pozicijom SBiH bi trebao dobiti i ključnu ulogu u upravljanju javnim energetskim poduzećima.

Ovoliku moć Stranka za BiH nije imala ni na vrhuncu svoje moći, pa se s pravom može kazati da je Semir Efendić mudro odigrao postizbornu utakmicu. Naravno, ako ne bude nekih promjena i zaokreta, a njih u bosanskohercegovačkoj političkoj areni nikada ne treba isključiti. Efendićeva je prednost što je i u koaliciji s Narodnim europskim savezom (NES), pa kao blok imaju čak devet ruku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Tako brojni potrebni su svakome tko računa na uspostavu stabilne vlasti.

Dragan Jurić, VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)