Prvi britanski tenkovi Challenger stigli u Ukrajinu

Vrijeme:1 min, 12 sec

Prvi britanski tenkovi Challenger stigli su u Ukrajinu kako bi pomogli u odbijanju ruske invazije, objavio je u ponedjeljak navečer ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov,

Reznikov je rekao da su “britanski Challengeri, američki Strykeri i Cougari i njemački Marderi” pridodani ukrajinskim jedinicama. Ministar je na svom Facebooku objavio fotografije ovih vozila, ne navodeći kada su točno stigla.

Glasnogovornica ukrajinskog ministarstva Irina Zolotar potvrdila je za AFP da su tenkovi Challenger “već u Ukrajini”, ne navodeći točan broj u ovoj fazi.

Ukrajinski vojnici završili su obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi naučili rukovati s 14 tenkova Challenger 2 koje je London isporučio Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom, objavilo je ranije u ponedjeljak britansko ministarstvo obrane, prenosi Hina.

Njihova je obuka započela nedugo nakon što je početkom siječnja objavljena isporuka ovih tenkova od strane Ujedinjenog Kraljevstva. “Ujedinjeno Kraljevstvo šalje tenkove Challenger 2, koji će uskoro biti u rukama ukrajinskih oružanih snaga”, navelo je u priopćenju britansko ministarstvo.

London je ranije spomenuo isporuku u ožujku, ne dajući dodatne pojedinosti o rasporedu isporuke.

Tako obučeni ukrajinski vojnici, čiji broj nije preciziran, vraćaju se u svoju zemlju “bolje opremljeni, ali ništa manje u opasnosti”, izjavio je britanski ministar obrane Ben Wallace. “Nastavljamo stajati uz njih i činiti sve što možemo kako bismo podržali Ukrajinu koliko god je potrebno”, dodao je u izjavi.

Slovačka je nedavno isporučila četiri MiG-a 29 Ukrajini, a Poljska je obećala učiniti isto.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori