(VIDEO) Jošku je za rukom pošlo nešto što nije Modriću ni Ronaldu: Kako ću biti najskuplji kad ostajem?

Vrijeme:4 min, 40 sec

 

Najmlađi igrač hrvatske reprezentacije Joško Gvardiol u Splitu je govorio o svojoj karijeri uoči Walesa na Poljudu. Dotaknuo se Leipzigova poraza protiv Manchester Cityja, kao i Pepa Guardiole. Otkrio je kako će se Velšani postaviti u prvoj utakmici.

Joško Gvardiol, s 21 godinom i dalje najmlađi igrač u reprezentaciji, jučer je u splitskome hotelu Lav, uoči subotnje utakmice vatrenih na na Poljudu na početku kvalifikacija za Euro 2024. protiv Walesa, odgovarao na niz novinarskih pitanja. Na primjer, već se kalkulira o tome kako će Gvardiol na ljeto postati najskuplji obrambeni igrač u povijesti nogometa.

– To nije sigurno, vidjet ćemo. U klubu nisu zainteresirani za moju prodaju ovo ljeto, nijedna druga priča ne bi imala smisla. Najvažnije je završiti ovu sezonu što je moguće bolje pa ćemo vidjeti što dalje – kratko je odgovorio Joško.

 

Pružio ruku Pepu

Nedavno ste se na terenu sučelili s Guardiolinim Manchester Cityjem. Je li bilo kontakta između Pepa i vas?

– Nije bilo razgovora. Pružio sam mu ruku i čestitao, veliki trener dobacio je koju riječ, ali to ću zadržati za sebe.

Što ste naučili iz poraza od Manchester Cityja 0:7?

– Znali smo da neće biti lagano, igrali su kod kuće, znamo kakva su momčad. Kad bismo komentirali penal, ne bi imalo smisla, pa ni faul na golmanu… Ali kad primiš dva gola dosta rano, ne smiješ gubiti glavu i moraš pokušati izgurati do poluvremena. Mi to nismo uspjeli, primili smo još i gol, raspali smo se u drugom poluvremenu i to je to.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Manchester City v RB Leipzig
Soccer Football – Champions League – Round of 16 – Second Leg – Manchester City v RB Leipzig – Etihad Stadium, Manchester, Britain – March 14, 2023 Manchester City’s Kevin De Bruyne in action with RB Leipzig’s Josko Gvardiol REUTERS/Carl Recine Photo: Carl Recine/REUTERS
Foto: Carl Recine/REUTERS

 

Je li ta utakmica promijenila vaše razmišljanje o engleskoj ligi, jeste li spremni za nju?

– Nije, nisam sam na terenu. Ne igram sam protiv 11 protivnika. Mišljenje mi je i dalje isto, to je najbolja liga na svijetu. Tko zna, danas-sutra možda se i okušam u njoj.

Koliko vam se teško koncentrirati na nogomet s takvom popularnošću i publicitetom?

– Nije mi teško koncentrirati jer sam 100 posto u njemu, to je moj posao. Što se tiče novinskih članaka, ne bavim se time. Dobivao sam takva pitanja i za vrijeme SP-a. I dalje sam isti, barem se nadam. Želim održati fokus i raditi ono što volim.

Vaša očekivanja od utakmica s Walesom Turskom?

– Ne bismo si htjeli dopustiti ništa drugo osim dvije pobjede.

 

Dugopolje: Trening hrvatske nogometne reprezentacije
20.03.2023., Split – Na stadionu Hrvatski vitezovi odrzan je trening hrvatske nogometne reprezentacije uoci utakmice kvalifikacija za EURO 2024. koju igraju protiv Walesa. Josip Juranovic, Luka Ivanusec, Josko Gvardiol Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

 

Tko bi vam odgovarao kao suigrač na stoperskoj poziciji?

– Sasvim je svejedno. Moram se izboriti za svoju poziciju. Sa Šutalom se znam od mlađih dana, s Erlićem iz mlade reprezentacije, a Vidu znam iz A reprezentacije. Svi se dobro slažemo i razumijemo na terenu, to je najvažnije.

Kako igrati protiv Walesa?

– Moramo ostati fokusirani 90 minuta, njihov je forte duga lopta na centralnog napadača, ali bitno je dobro postavljanje i to da budemo u utakmici, a mislim da to možemo riješiti.

U kojim segmentima igre još možete napredovati?

– Nastojim se poboljšati u svakom segmentu igre. Možda mogu poboljšati igru glavom i pozicioniranje na terenu – zaključio je naš blagi, simpatični div Joško, koji ispisuje povijest hrvatskog nogometa kada je o A reprezentaciji riječ.

Samo Pedri i Jude

Naime, taj je 185 cm visoki obrambeni igrač na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine postao prvi reprezentativac u povijesti vatrenih koji je s 20 godina nastupio na dva velika natjecanja! Podsjetimo, Gvardiol je 2021. igrao za Hrvatsku i na Europskom prvenstvu.

 

Podstrana: Reprezentativci Gvardiol i Sosa na konferenciji za medije uoči utakmice s Walesom
23.03.2023., Podstrana – Reprezentativci Josko Gvardiol i Borna Sosa na konferenciji za medije uoci utakmice s Walesom. Josko Gvardiol Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

 

Nitko prije wunderkinda Joška nije uspio tako mlad ‘ujediniti’ dva najveća i najvažnija nogometna turnira u dresu nacionalne momčadi. Primjerice, naše rekorder, kapetan i legenda vatrenih Luka Modrić svoj prvi SP 2006. i prvi EP 2008. spojio je s 22 godine, kao i Dario Šimić (1996., 1998.), Šime Vrsaljko (2012., 2014.), Mateo Kovačić (2014., 2016.) i Tin Jedvaj (2016., 2018.).

Čak ni slavni Portugalac Cristiano Ronaldo, jedan od najvećih nogometaša svih vremena i vlasnik niza rekorda, nije s 20 godina bio na dva velika turnira. Na Euru 2004. godine pojavio se s 19 godina, a potom je 2006. godine nastupio i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj s 21 godinom.

Od današnjih važnih aktivnih igrača na karti Europe pronašli smo dvojicu koja su u još mlađoj dobi od Joškove spojila dva turnira. To su 19-godišnjaci; Španjolac Pedri iz Barcelone (2021., 2022.) i Englez Bellingham iz Borussije Dortmund (također 2021., 2022.). Obojica zbog svoje dobi, pa i zbog nacionalnosti, imaju višu tržišnu vrijednost od Joška: Pedri 100, Jude 110, a Gvardiol 75 milijuna eura.

Međutim Joško Gvardiol zadivljujućim galopom ruši rekorde u vatrenima, s perspektivom da jednoga dana, bude li zdrav i motiviran, debelo premaši brojku od sto nastupa. Joško, naime, već ima 19 nastupa za Hrvatsku. Za usporedbu, Mateo Kovačić, u tinejdžerskoj dobi također čudo od djeteta, do svoga 21. rođendana imao je također 19 nastupa. Mateu je danas 28 godina i ima 91 nastup. Ivan Rakitić do 21. je godine imao 17 nastupa, Luka Modrić i Niko Kranjčar imali su ih po devet, Darijo Srna 6…

Tomislav Dasović/VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)