SVETAC DANA “Sveta Katarina Švedska”

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Kći svete Brigite. Dvije svetice posvetile su život molitvama, poučavanju vjeronauka i brizi za siromahe. Odlikovala se velikom ljubavlju prema ljudima oko sebe. Zaštitnica je žena kojima prijeti prekid trudnoće ili su prisiljene na abortus.

Danas je blagdan Katarine Švedske, kćerke svete Brigite Švedske. Premda nikad nije proglašena svetom, vjernici je već stoljećima slave kao sveticu. Katarina je bila četvrto od osmero djece. Rođena je 1331. godine i već je vrlo rano bila zaručena. Sporazumno je s mužem odlučila da će živjeti u potpunoj uzdržljivosti, što nije bila nikakva rijetkost u srednjem vijeku. U vrijeme jubileja 1350. godine bila je s majkom na hodočašću u Rimu, i tamo ju je zatekla vijest o smrti muža Egarda. Otada prati majku Brigitu na svim njezinim putovanjima, koja su često bila i velika životna opasnost za obje.

Kad joj je majka Brigita umrla 1373. godine, pratila je njezin lijes iz Rima u Švedsku. Uskoro se vratila u Rim zbog pokretanja postupka za majčinu beatifikaciju. Nije dočekala okončanje postupka. Razboljela se, a zbog bolesti se nije mogla ni pričešćivati, što joj je predstavljalo velike tegobe. Stoga je u njezinoj sobi bilo izloženo Presveto kojem se neprestano klanjala i častila ga. To joj je olakšavalo podnošenje teških boli. Umrla je na današnji dan 1381. godine, a zemni ostaci preneseni su iz Rima u Švedsku 1. kolovoza 1489. godine.

Papa Inocent VIII. potvrdio je 1848. Katarinu kao sveticu i suosnivačicu Reda sv. Brigite.

Danas je i sv. Josip Marija Tomasi, kojega je papa Ivan Pavao II. proglasio svetim 1986. godine. Tomasi je bio preteča liturgijske obnove. Od malih je nogu cijenio liturgiju i jako se u nju uživljavao. Rođen je 1649. godine od oca vojvode od Palme, kojega su suvremenici nazivali svetim vojvodom jer je utemeljio samostan benediktinki. U isti samostan ušle su i njegove četiri sestre, a poslije i njegova žena. Josip je stupio u red teatinaca. Posvetio se istraživačkom radu po bibliotekama gdje je proučavao otačke spise. Zgodna je njegova izreka da nam je strpljivost potrebnija i od kruha, jer nam kruh treba dvaput u danu, a strpljivost nam treba više od sto puta već u jednom satu. Imenovan je kardinalom 1712. godine, a umro je 1. siječnja 1713. godine.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)