SVETAC DANA “Sveti Turibije Mongrovejski”

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

subota, 23.ožujka 2024.

Španjolski misionar, veliki apostol Latinske Amerike i nadbiskup Lime. Bio je blagovjesnik Indijanaca koje je beskrajno volio. Isticao se kreposnim životom, askezom i osjećajem za pravednost.

Crkva danas slavi svetog Turibija Mongrovejskog, rođenog 1538. godine u Španjolskoj. Školovao se u više tadašnjih kulturnih središta. Magisterij je postigao u Santiago di Composteli, ali je prije doktorata imenovan inkvizitorom u Granadi. U toj je službi upoznao muslimane, a i misionare koji su nastojali pogane pridobiti za kršćansku vjeroispovijest. Isticao se kreposnim životom, askezom i osjećajem za pravednost.

U to je vrijeme bio laik, ali je zapeo za oko crkvenim ljudima. 1579. godine imenovan je nadbiskupom Limei sve svete redove dobio je odjednom. Obnovio je crkvenu disciplinu, gradio je crkve, redovničke kuće i bolnice. Osobito se brinuo za siromahe i za odgoj mladića za koje je izgradio sjemenište.

Turibije je dao izraditi katekizam na tri jezika. Neprestano je učio, posebice nove jezike i narječja Indijanaca, da bi im mogao naviještati Evanđelje bez tumača. Time je mnoge pridobio za Katoličku Crkvu. U svojoj je nadbiskupiji Turibije održao i tri pokrajinska sabora, prema preporukama Tridentskog sabora. Održao je i 13 biskupijskih sinoda, a sam je četiri puta pohodio nadbiskupiju.

Umro je u jednoj maloj i siromašnoj crkvi među svojim Indijancima, i to na Veliki četvrtak, 23. ožujka 1606. godine. Papa Benedikt XII. proglasio ga je svetim 1726. godine. Zaštitnik je Perua, limske nadbiskupije, latinoameričkih biskupa, rodne Mayorge, učilišta i crkava.

 

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)