Sud BiH zatražio od Turske izručenje Sakiba Mahmuljina

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Sud Bosne i Hercegovine zatražio je od Republike Turske izručenje Sakiba Mahmuljina, nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 1995. godine u Vozući i Zavidovićima, saznaje Detektor.

Sud BiH je 28. studenog 2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice. Prethodno mu je poslan poziv da preuzme akt u kojem je navedeno da se 6. prosinca 2022. javi na izdržavanje kazne zatvora.

Skoro četiri mjeseca nakon izdate naredbe za raspisivanje međunarodne tjeralice, iz Suda BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rečeno da se Mahmuljin nije javio na izdržavanje kazne zatvora, te je poslana zamolnica Republici Turskoj.

Osuđen na osam godina

– Osuđeni Sakib Mahmuljin se nije javio na izdržavanje kazne zatvora. Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao zamolnicu Republici Turskoj za izručenje osuđenog Sakiba Mahmuljina. Sudu BiH nije dostavljena medicinska dokumentacija osuđenog – stoji u odgovoru Suda BiH.

Krajem travnja 2022. godine Apelacijsko vijeće Suda BiH osudilo je nekadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa bošnjačke Armije Bosne i Hercegovine Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, te za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora i izrečena mu je jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Ova presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja, kada je uvažena žalba Obrane na prvostupanjsku presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahidin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio izravno nadređen.

Detektor je ranije pisao da je slučaj s Mahmuljinom još jedan od primjera lošeg i neuvezanog sustava.

 

hms.ba/  https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori