STATE DEPARTMENT PROGLEDAO: “Federalna televizija nastavlja sa selektivnim pristupom vijestima”

Vrijeme:3 min, 35 sec

Američki State Department objavio je u utorak novo izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu s dijelom koji se odnosi na BiH. Za oko nam je zapala jedna rečenica, odnosno samo jedan njen dio, a iz kojega bi se dala iščitati potvrda da vanjska politika SAD više nije naklonjena onim politikama koje proklamiraju unitarističko uređenje Bosne i Hercegovine, a to se prvenstveno odnosi na SDA, piše Hrvatski Medijski Servis.

U dijelu izvješća koje se odnosi na stanje u javnom RTV sustavu u BiH (RTV BiH, RTV FBiH i RTRS) navodi se da su ove medijske kuće ostale podložne političkom utjecaju, posebice kroz politički kontrolirane upravne odbore. Također, navodi se i da postojeća zakonska rješenja nisu uspjela osigurati mehanizme koji štite uredničku neovisnost.

U nastavku ovoga izvješća nalazi se vrlo važna tvrdnja – “RTV FBiH nastavila je sa selektivnim pristupom vijestima”, stoji u izvješću State Departmenta o stanju ljudskih prava.

Podsjećamo, Federalna tv, koja bi trebala biti javni RTV servis svih građana i naroda FBiH odavno je već uzurpirana od strane vladajuće bošnjačke politike koja im služi za kriminaliziranje Hrvata i pripisivanje fašizma hrvatskim dužnosnicima, a sada je to očito postalo jasno i State Departmentu.

Iako ova rečenica nije pretjerano sadržajna, više je nego simptomatična i svjedoči o promjeni američkog kursa, barem kada se radi o pogledu na politička događanja u Bosni i Hercegovini.

Što kaže izvješće staro pet godina

Da bi prikazali značaj ove promjene u američkom odnosu prema FTV-u dovoljno se vratiti na Izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u BiH, li iz 2017. godine. Ono se konceptualno ne razlikuje mnogo od ovog najnovijega i targetira gotovo iste stvari.

No, u izvješću iz 2016. godine navodi se da Vlada RS u potpunosti kontrolira RTRS te ga koristi kao svog glasnogovornika, dok ‘FTV pokušava pokazati političku nepristranost.’

Tako je američki pogled na FTV, put od ‘političke nepristranosti’ do ‘selektivnog pristupa vijestima’, prošao u samo šest godina. Ovdje je vrlo važno naglasiti da je i te 2016., a i prošle godine (na koju se izvješće odnosi) FTV djelovala izvan sustava jer je njenom ravnatelju i jedinom članu Upravnog odbora Džemalu Šabiću mandat istekao još 2013. godine te da još nije izabran novi.

– Zakonom je definirana obveza Parlamenta FBiH da imenuje UO RTV FBiH. Jedinom preostalom članu UO ove kuće mandat je istekao u lipnju 2013. godine, a generalnom direktoru u kolovozu 2013. Pozivam vodstvo Zastupničkog doma da počne raditi sukladno zakonu i pokrene zakonom definiranu obvezu za imenovanje UO RTV FBiH jer je Parlament FBiH osnivač RTV FBiH, kazala je prije malo više od dvije godine bivša zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović-Gadžo.

Razlozi zbog kojih je američka administracija počela drugačije gledati na FTV  dio su šire političke priče.

Konstitutivni ‘gas’ i američki plin

Ipak, zanimljivo je da je upravo u prošloj godini FTV objavila jedan u moru huškačkih priloga usmjerenih prema bh. Hrvatima.

Tako je, primjerice, u opskurnom političkom magazinu “Mreža” koji se emitira u udarnom terminu na FTV-u objavljen prilog naslovljen sa “Konstitutivni i legitimni plin.”

“Konstitutivni ‘gas’ za konstitutivne. Nakon Hrvatske pošte, elektroprivrede i telekomunikacije sad bi i hrvatski ‘gas’. Paralelno poduzeće nije nacionalni interes Hrvata, već HDZ-ov za enormnim novcem, moći i željom da Sarajevo postane ovisno od hrvatskih cijevi”, navodi se u prilogu u kojem se Sarajlije plaši da će postati ovisni o ‘hrvatskom plinu’. (iako se radi o američkom plinu).

Ovdje se radilo o prilogu u kojem se problematizira formiranje javnog poduzeća “Plinovod Županije Zapadnohercegovačke”, a koje je formirano zbog realizacije projekta izgradnje navedenoga plinovoda ‘Južna interkonekcija’ na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) – Posušje (BiH) – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar.

Projekt južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost opskrbe prirodnim plinom za BiH jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora opskrbe preko LNG terminala na otoku Krku (u kojem se nalazi američki plin).

Vratiti FTV u zakonske okvire

Kako god bilo, vrijeme je da se poslovanje u FTV-a vrati u zakonske okvire te da konačno dobije legalnu upravu.

Nadu u takvo nešto daje i koalicijski sporazum HDZ-a BiH i partnera iz HNS-a s bošnjačkim blokom stranaka koje predvodi SDP. U njemu se, kao jedna od točaka, eksplicitno navodi ‘reforma cjelokupnoga javnog RTV sustava Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine sukladno Ustavu’.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori