Objavljena zajednička izjava Xija i Putina o ratu u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 3 sec

Reuters je objavio dio zajedničke izjave Rusije i Kine koji se odnosi na rat u Ukrajini.

“Ruska strana pozitivno ocjenjuje objektivan i nepristran stav kineske strane o ukrajinskom pitanju. Strane se protive tome da bilo koje države i njihovi blokovi štete legitimnim sigurnosnim interesima drugih država radi stjecanja vojnih, političkih i drugih prednosti. Kineska strana pozitivno ocjenjuje spremnost ruske strane da uloži napore kako bi se što prije obnovili mirovni pregovori.

Rusija pozdravlja spremnost Kine da igra pozitivnu ulogu u političko-diplomatskom rješenju ukrajinske krize i konstruktivne ideje iznesene u dokumentu koji je izradila kineska strana “O stajalištu Kine o političkom rješenju ukrajinske krize”.

Strane napominju da je za rješavanje ukrajinske krize potrebno uvažavati legitimne zabrinutosti svih zemalja u području sigurnosti i spriječiti stvaranje blokovske konfrontacije te zaustaviti akcije koje dodatno raspiruju sukob. Strane ističu da je odgovoran dijalog najbolji način za održivo rješavanje ukrajinske krize, a međunarodna zajednica treba podržati konstruktivne napore u tom pogledu.

Strane pozivaju na prekid svih koraka koji pridonose eskalaciji napetosti i produljenju neprijateljstava kako bi se izbjegla daljnja degradacija krize do točke u kojoj bi mogla prijeći u nekontroliranu fazu. Strane se protive svim jednostranim sankcijama koje su uvedene zaobilazeći Vijeće sigurnosti UN-a”, prenio je Reuters.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori