SVETAC DANA “Sveti Serapion Thmujski”

Vrijeme:1 min, 19 sec

 

21.ožujka

Egipatski pustinjak i biskup. Jedan od najpoznatijih učenika i sljedbenika sv. Antuna Pustinjaka. Zajedno sa svojim prijateljem sv. Atanazijem bio je veliki pobornik Nicejskog vjerovanja i protivnik arijanskog krivovjerja. Veliki borac za istinu o Kristovu božanstvu.

Danas je sv. Serapion Thumujski, biskup, poznati učenik sv. Antuna pustinjaka. Serapion je bio veliki borac za istinu o Kristovu božanstvu, što je na Nicejskom saboru zagovarao zajedno sa sv. Atanazijem. A otkad je krajem 19. st. na gori Athosu pronađen Serapionov euhologij, ovog se sveca povezuje s povijesti bogoslužja jer pronađeni dokument ima velike važnosti za proučavanje egipatske liturgije 4. stoljeća, vremena sv. Serapiona.

Bio je biskup od 340. do 356. godine i, s obzirom na svoju službu, zacijelo je utjecao na tijek liturgijske prakse. Doduše, nije dokazano da je biskup Serapion zaista tvorac nađenoga djela, jer je riječ o prijepisu, ali budući da nije pronađen izvorni dokument, vrlo je vjerojatno da potječe od upravo od ovoga svetog biskupa.

Danas je i sv. Nikola Flüe, zaštitnik Švicarske. Rođen je u gradiću Flüe 1417. godine, u kojem je kasnije obavljao različite javne službe. U dogovoru sa ženom Dorotejom, s kojom je imao desetero djece, nakon što su ih podigli do prve zrelosti, povukao se u samoću i pustinjački život. Iz te je samoće izlazio samo kad je išao u crkvu ili kad je to tražila sigurnost i mir domovine. Nazvali su ga ‘Pater Patriae’, Otac domovine. Tradicija govori da je 19 godina provedenih u pustinji Ranft proživio hraneći se samo euharistijskim kruhom. Umro je 1487. godine

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori